BIST 10.030
DOLAR 34,12
EURO 38,20
ALTIN 2.917,90
HABER /  POLİTİKA

Arınçtan İrana uyarı

TBMM Başkanı Bülent Arınç, İran'ın bölgede yeni bir kriz yaratmaması gerektiğini belirtti!

Abone ol

TBMM Başkanı Bülent Arınç, İran'ın bölgede yeni bir kriz yaratmaması gerektiğini belirterek, "Nükleer enerjinin askeri amaçlarla bir silah olarak kullanılmasına karşıyız. Nükleer enerjiyi silaha çevirmek, çevresini, hatta dünyayı tehdit eder konuma gelmek bizim kabul etmeyeceğimiz bir şeydir. Bunu İran'a çok açıklıkla söylüyoruz" dedi.

Kaldığı otelde Bahreynli gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, ancak barışçı amaçlarla nükleer enerji üretilebileceğini söyleyerek, "Ama bunu silaha çevirmek, çevresini, hatta dünyayı tehdit eder konuma gelmek, bizim kabul etmeyeceğimiz bir şeydir" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İran Cumhurbaşkanı ile bu konuyu iki defa, İran'ın Türkiye'ye gönderdiği temsilcilerle de kendilerinin görüştüğünü anlatan Arınç, "Onlara nükleer silah üretmemelerini, uluslararası camia ile işbirliği yapmalarını, denetime açık olmalarını, bölgede huzur ve barışı bozacak hiçbir şeye razı olmadığımızı ifade ettik" dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun, denetim çalışmalarına destek verdiğini hatırlatan Arınç, BM Güvenlik Konseyinin, zenginleştirilmiş uranyumun silaha dönüşmemesi konusundaki taleplerini haklı bulduğunu söyledi. Arınç, İran'la komşu ülke olarak Türkiye'nin bundan endişe duyduğunu belirterek, "Kriz bölgesinde yaşadığımıza göre, yeni bir kriz oluşturacak çabalardan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Umarım bu tavsiyelerimiz yerini bulur ve İran'da nükleer enerji bir kriz olmaktan çıkar" diye konuştu.