BIST 9.420
DOLAR 34,34
EURO 36,37
ALTIN 2.842,82
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Arınç yine geri adım atacak mı?

Bakan Arınç öyle sözler etti ki Yüksek Yargı bu kez çok kızacak. Arınç'ın söz ettiği şey ise yargıçların istifası;

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Bundan aylar önce medya mensuplarına, "Biraz sabredin. Öyle şeyler konuşacağım ki, ne Danıştay kalacak, ne de Bülent Arınç"  dediğinde tabiri caizse yer yerinden oynamıştı.. Bu sözler gerek medyada, gerek siyasi çevrelerde günlerce tartışılmış, ancak Arınç daha sonra bu sözlerinden, "Gazeteciler bana çok baskı yapınca onları atlatmak için böyle bir söz söyledim" diyerek geri adım atmıştı.

Aynı Bülent Arınç bir kez daha yarıgıyı karşısına aldı.. Yeni çok ağır ifadeler kullandı Başbakan yardımcısı.. Pakistan'dan bir örnek verdi bir süre önce
"İstifa ederiz" resti çeken yargı mensuplarını 'soylu davranış' üzerinden vurdu. Askeri darbelere ses çıkarmayan isimleri ise korkaklık ve cesaretsizlikle suçladı..

Bakan Arınç, Kanal A televizyonunda canlı yayımlanan ''Görüş Farkı'' programında soruları yanıtladı.

BAYKAL'I SAMİMİ BULMADI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Anayasa değişikliğiyle ilgili teklifini samimi mi bulmadınız'' sözleri üzerine Arınç, Baykal'ın Anayasa değişikliği gündeme geldiğinden bu yana neler söylediğine baktığını ifade ederek, Baykal'ın basın açıklamaları ve gruptaki sözlerini okudu.

''Şu laflara bakın, bunlar yenilir, yutulur şeyler değil'' diyen Arınç, Baykal'ın, zamanında tüm Anayasa değişikliği için eleştiriler yönelttiğini, bu Meclisin yeni Anayasa yapamayacağını söylediğini aktardı. Arınç, ''Bunları söyleyen ve cepheden hepsine karşı çıkan Baykal ve aynı sözleri tekrarlayan parti yöneticileri şimdi Anayasa değişikliğinin toplumsal desteğinin farkına vardılar. Referanduma gittiği takdirde büyük ölçüde halk tarafından destek görecek. Bu, CHP için bir korku'' dedi.

Baykal'ın teklifinin, 3 maddeyi değil, 3 konunun Anayasa değişikliği teklifinden çıkarılması olduğunu söyleyen Arınç, bu 3 başlığın 11 maddeyi içerdiğini anlattı. Arınç, ''Bu samimiyetsizliktir, burada siyasi manevrayla yola çıkıyorlar'' diye konuştu.

''ESKİ BRİFİNGLERİ HATIRLAYARAK İÇ ÇEKİYORLAR''

Arınç, Anayasa değişikliyle ilgili yüksek yargı organlarından da eleştiriler geldiğinin belirtilmesi ve Ankara Adliyesinde yüksek yargı organlarının başkanlarının katıldığı toplantının hatırlatılması üzerine, Anayasa Mahkemesinin haklı olarak sustuğunu, Yargıtay, Danıştay başkanları ve HSYK Başkanvekilinin ''Hiç durmadan, bir taraftan da YARSAV'ın desteğini alarak, her gün bir siyasetçi gibi konuşmalar yaptıklarını'' söyledi.

Bülent Arınç, şöyle devam etti:

''Eski brifingleri hatırlayarak iç çekiyorlar, 'Ah nerede o eski brinfingler' diyerek... Bu tür toplantılarla göz dağı vermek istiyorlar. Parlamentoya ve iktidara göz dağı vermek istiyorlar. Söyledikleriyle Sayın Baykal'ın söyledikleri tıpa tıp örtüşüyor. Bu çok yanlış. En azından sizin haklı gerekçeleriniz olsa bile bunları bir yargı mensubu olarak ve sadece yargı açısından meseleye bakarak söyleyebilirsiniz. Bir siyasetçinin söylemlerini arkadan destekleme anlamına gelebilecek bir davranışın elbette bir yargı mensubu için yanlış olduğunu söylemeliyim. Konuştukça ve eylem yapmaya kalktıkça perişan oluyorlar ve ben bir siyasetçi olarak yargının bu duruma düşmesinden son derece üzülüyorum.

En son güya hakim ve savcıların ihtiyaçlarını dinlemek üzere bir toplantı yapacağız dediler. Bindirilmiş kıtalar geldi içeriye ama yargının kendi içinden derdini anlatmak isteyenler de geldi. Görüldü ki mizansen farklı, isyan ettiler, karşı çıktılar ve o toplantı deşifre oldu. Mahcup da oldular.''

ARINÇ'TAN İSTİFA EDİN YORUMU
İŞTE AYRINTILAR...

[PAGE]


"KADİR ÖZBEK SINIF ARKADAŞIM"

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in okuldan sınıf arkadaşı olduğunu belirten Arınç, ''Bu durumlara düşmesini hiçbir zaman arzu etmem'' dedi. Özbek'in, ''Pakistan'da darbeyle iktidarı ele geçiren General Ziya Ül Hak'ın hazırlattığı Anayasa üzerine yüksek yargı mensuplarının istifa ettiği örneğini verdiğini'' anımsatan Arınç, şöyle devam etti:

''Amin demek lazım buna. Ne kadar soylu bir davranış ama bunun Türkiye örneğine rastlayabilir miyiz? 1960'ta, 1980'de yüksek yargıçların darbeyi yapanlara karşı bir yüz ekşitmesi bile olmadı. Hatta Anayasa Mahkemesi üyeleri ziyarete gittiler, kendilerini kutladılar. Hatta yargı mensupları ve hukuk fakültelerindeki pek çok profesör 'nasıl bir Anayasa istersiniz' diye sipariş aldılar.

''BÖYLE YÜKSEK YARGI MI OLUR''

Pakistan'daki yüksek yargıçların soylu davranışlarını Türkiye'de biz geçmişte görmedik. Sen bugün yasama organına karşı bunu söylemek istiyorsan bu yanlış bir benzetme olur. ikincisi, siz bunu yapacak cesarette de değilsiniz. Mesela yasama organına karşı 'yaptığın yanlıştır, bu yanlışlığa tepki olarak ben istifa ediyorum' dese, bu tebrik edilecek bir davranış olur. Hadi bakalım, ima edildi ama ertesi gün dönüldü. Böyle yüksek yargı mı olur Allah aşkına.''

''MİLLETLE Mİ KAVGA EDECEKSİNİZ?''

Yasama organının, HSYK'nın, Anayasa Mahkemesinin yapısını nasıl isterse öyle yapacağını, Anayasa'nın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeleri dışındaki tüm maddeleri değiştirebileceğini belirten Arınç, şunları söyledi:

Diyelim ki bu referanduma gitti ve millet buna büyük ölçüde 'evet' oyu verdi. Milletle mi kavga edeceksiniz? Sizin her kararınızın üzerinde 'Türk Milleti adına yargılama yetkisine sahip mahkeme' yazıyor. Millet öyle karar verince sen kararlarını değiştirecek misin? Böyle bir şey olabilir mi?''
Arınç, ''(Eski brifingleri hatırlayıp iç çekiyorlar) dediniz. 28 Şubat özlemi mi var?'' sorusuna karşılık, ''Elbette. Birileri onu bekliyor. Çünkü 28 Şubatta asker brifing veriyordu, yüksek yargı mensupları da ilk sırada, ayakta onları alkışlıyordu. Bu tabloların vakti geçti. Türkiye artık yeni bir Türkiye'' dedi.

''KENDİ İÇİNİZDE ÇEKİŞME VAR''

''Köşk'teki yargı zirvesinde bir uyum yakalanmıştı. Sonra ne oldu sizce?'' sorusuna Arınç, ''Statükonun devam etmesini istiyorlar. Al gülüm, ver gülüm'' karşılığını verdi.

Anayasa Mahkemesi, HSYK, Avrupa ülkelerinde nasılsa bunların örnek alınmasını istediklerini söyleyen Arınç, ''Böyle devam edemiyor. Kendi içinizde çekişme var. Taraf tutmak var. Bir savcı görevini yaparken, birisinin şikayeti üzerine mesleğinden atılabiliyor, açlığa mahkum ediliyor ve kişinin başvuracağı hiçbir yargı mercii yok. Buna vicdan katlanır mı? Şimdi diyoruz ki meslekten çıkarıyorsanız, yargı yolu açık olacak'' dedi.

Yüksek Askeri Şura kararlarına karşı da yargı yolunun açılmasını istediklerini anlatan Arınç, ''Birisinin ilişiğini kesiyorsanız o insan gözyaşı döküyor, 'bana savunma hakkı verin' diyor. Bu feryatlara kulak tıkayabilir miyiz?'' diye konuştu.

Arınç, HSYK'nın meslekten atılma kararlarına karşı da yargı yolunun açılacağını ifade ederek, ''Savcılar arasında ayrım yapamazsınız'' dedi.

FERHAT SARIKAYA ÖRNEĞİ

HSYK tarafından meslekten ihraç edilen Şemdinli Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı örnek gösteren Arınç, ''Bir savcı görevini kötüye kullandı, neden? Bir asker kişi hakkında şöyle bir niteleme yaptı. Adamın nerede olduğu belli değil, geçenlerde bir avukatın yazıhanesinde haftalıkla çalışırken buldular. Vicdanlar bunu kabul edebilir mi?'' diye konuştu.

''Bu düzenleme geçerse Ferhat Sarıkaya göreve dönebilir mi?'' sorusuna Arınç, ''Bu düzenleme Anayasa değişikliğidir. Bence bundan sonrası için. Geçmişte olanlara bir iade-i muhakeme yolu sanmıyorum ki açılabilsin'' yanıtını verdi.