BIST 9.626
DOLAR 34,59
EURO 36,21
ALTIN 2.970,14
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Arılar felç geçirip geri dönemiyor

Tarlalarda kullanılan kimyasal ilaçlar arıların yön duygularını etkiliyor. Felç geçiren arılar, geri dönemiyor.

Abone ol

Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu, Trakya'da görülen arı ölümlerinin bal rekoltesini önemli ölçüde etkilediğini belirterek, ''Sadece Edirne'de 1000 ton olan bal üretimi 400 tona düştü'' dedi.

Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Altınordu, ayçiçeklerinin çiçek açma dönemlerinde arıların kovanlardan çıktıktan sonra geri dönmediklerini, dönenlerin de yanlış kovanlara girmeye çalışması nedeniyle bekçi arılar tarafından öldürüldüklerini bunun da kovanlarda arıların azalmasına yol açtığını söyledi.

KİMYASAL İLAÇLAR YÖNLERİNİ ŞAŞIRTIYOR

Arı ölümlerinin bir kısmının tarımda yabani otlara ve zararlı böceklere karşı uygulanan kimyasalların bilinçsizce kullanılmasından kaynaklandığını ifade eden Altınordu, şöyle konuştu: 

''Tarım alanlarında kullanılan bazı kimyasallar arılara ciddi zarar veriyor. Daha önce bilimsel araştırmalarla da tespit edilmiş indoktrin etkin maddeler, arının sinir sistemini felç ediyor. Fransa, İspanya, Kanada ve Amerika'da bununla ilgili yapılmış çalışmalar var. Arıya zarar verdiği yönünde. Özellikle arının sinir sistemini, yön bulma duyularını etkiliyor. Kovandan çıkan ve kimyasallara maruz kalan arılar, kovanlarını bulamıyor, yön bulma duygusunu yitiriyor ve felç olarak ölüyorlar. Kimyasallara maruz kalan arılar kovanlarına döndüğünde de arı ailesi ilaca maruz kaldığı için onları kovana kabul etmiyor ve öldürerek kovanın dışına atıyorlar.''

Altınordu, 2005 yılından itibaren Trakya'da görülen arı ölümlerinin bal rekoltesini önemli ölçüde etkilediğini bildirerek, ''Sadece Edirne'de geçen yıl 1000 ton olan çiçek balı rekoltesi, bu yıl 400 tona düştü'' dedi. 

TARLAYA GİDEN ARI GERİ GELMİYOR

Erdoğan Altınordu, Edirne'de 38 bin adet fenni kovanda bin 300 arıcı ailenin geçimini sağladığını sözlerine ekledi.

Birlik üyesi İlyas Özgül de 8 yıldır arıcılık yaptığını, ayçiçeklerinin açması ile birlikte kovandan çıkan arılarının geri gelmediğini söyledi. Arıların, nektar yoluyla ayçiçeklerden tarımsal ilaç aldığına işaret eden Özgül, ''Tarlaya giden arılar geri gelmiyor. Bu nedenle kovanlarda arı popülasyonu azalıyor ve bal olmuyor. 180 kovan arıdan 12 teneke bal alan arkadaşlarımız var. Tarımda yanlış kullanılan ilaçların önlemi alınmaz ise Trakya'da arıcılık bitecek. Bitkisel üretimde de çok büyük gerilemeler olacak ve çiftçi de kaybedecek'' diye konuştu.

14 yıldır arıcılık yapan Ahmet Altın ise 90 sandıktan sadece 7 teneke bal alabildiğini kaydetti.

TRAKYA'YA GELEN ARICILARDA ETKİLENDİ

Çiçek balı için Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesine 350 kovan arı getiren İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fikri Balkan da Trakya bölgesine Türkiye'nin bir çok yerinden gezginci arıcı geldiğini anlatarak, ''Arıların ölmesi nedeniyle bal kaybım yüzde 70. Artık arı ölümleri nedeni ile zarar etmeye başladık. Bu yüzden gelen arıcı sayısı her yıl azalıyor. Ben seneye gelmeyi düşünmüyorum. Gezginci arıcı zarar ediyor. Bu Trakya'da bitkisel üretimi de etkileyecektir'' dedi.

Trakya'ya her yıl ayçiçeği mevsiminde çiçek balı için gezginci arıcılar tarafından 500 bin kovan arı getirildiği tahmin ediliyor.