Ariflerin Mertebeleri: İlâhî Nazargâhlar
Abdülkerîm Cîlî’nin Nefes Yayınevi’nden çıkan “Ariflerin Mertebeleri: İlâhî Nazargâhlar” Adlı Eseri Okuyucularıyla Buluşmayı Bekliyor.
Abone olİslâm tasavvufunun büyük âlimlerinden Abdülkerîm Cîlî’nin el-Menâzıru’l-İlâhiyye isimli eserinin tercümesi olan “Âriflerin Mertebeleri: İlâhî Nazargâhlar” Nefes Yayınevi’nden çıktı.
Âriflerin Mertebeleri’nde, adından da anlaşılacağı üzere, ariflerin kemâlât yolunda geçtiği mertebeler konu edilmektedir. Ariflerin ışığıyla seyr ü sefere çıktığımız bu eser, aynı zamanda her bir aşamanın tehlikelerini ve bu tehlikeler karşısında alınması gereken önlemleri izah ederek yolu ve gönülleri aydınlatmaktadır.
Abdülkerîm Cîlî, özünde sonsuz olan mertebeler arasından 101 ana mertebe seçerek kendi tasavvufi tecrübeleri ışığında her mertebenin nişanesini açıklamaktadır. Bu mertebelerde kula tecelli eden haller, Allah, âlem ve nefs hakkında bilgiler vermektedir.
Okuyucularını ariflerin yolculuğuna çıkaran Hazreti Cîlî, ilk bölüme “Allah’ı görüyormuş gibi ibadet et!” nazargâhı ile başlamıştır. Zira geriye kalan yüz merhale, bu mertebenin ürünüdür. Bunun yanı sıra esere konu olan mertebelerin sülûkta belli bir sıralaması olsa da Âriflerin Mertebeleri’nde ilahi emir gereği farklı bir sıralama yapıldığı belirtilmektedir.
Âriflerin Mertebeleri, sâliklerin seyr ü sülûk yolunda geçmesi gereken mertebeler ve her bir merhalede karşılarına çıkması muhtemel zorluklara hazırlıklı olmaları bakımından oldukça önem taşımaktadır.
Tasavvuf yolunda bir rehber kabul edilen Abdülkerîm Cîlî’nin eserlerinden bir kısmının hâlâ Türkçeye çevrilmemesi büyük bir eksiklik olarak görülmektedir. Bu durumdan yakınan okurlara nefes niteliği taşıyan Âriflerin Mertebeleri, Türkçeye Nefes Yayınevi ile kazandırılmış tasavvufi bir rehberdir.
Künye: Âriflerin Mertebeleri, Abdülkerîm Cîlî, Nefes Yayınevi, Ağustos 2014, sayfa 184.