BIST 9.636
DOLAR 34,64
EURO 36,40
ALTIN 2.931,92
HABER /  DÜNYA

Ariel Şaron hayatını kaybetti YENİ

İsrail'in 8 yıldır komada olan eski Başbakanı Ariel Şaron, hayatını kaybetti. Şaron 85 yaşındaydı...

Abone ol

İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron sekiz yıldır komada bulunduğu hastanede hayatını kaybetti. İsrail radyosu, eski başbakan Şaron'un tedavi gördüğü Ber Shava'daki Tel Hashomer Hastanesi'nde 85 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu.

Şaron'un son dakikalarında yanında aile üyelerinin bulunduğu belirtildi.

4 Ocak 2006'da geçirdiği beyin kanaması nedeniyle sekiz yıldır komada olan 85 yaşındaki Şaron'un ölüm haberini ilk olarak İsrail Ordu Radyosu duyurdu. Çoklu organ yetmezliği nedeniyle son nefesini veren babasının ölümünü doğrulayan Gilad Şaron gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gitti. Gitmeye karar verdiği anda gitti" dedi.

Tel Aviv'de tedavi gördüğü Tel Haşomer hastanesinde yaşamını yitiren Şaron'un, Negev'de, 2000'de ölen karısı Lili'nin yanına gömüleceği açıklandı. Şaron'un sağlık durumunun son iki haftadır giderek kötüleştiği belirtiliyordu.

Şaron'un ölümü ardından ilk açıklamayı yapan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, "Arik (Şaron), milletini seven cesur bir liderdi" dedi.

'UTANÇ DUVARI'NIN MİMARI


2001 yılında İsrail Başbakanı seçilen Ariel Sharon, 2005'de İsrail ordusunun ve yerleşimcilerin Gazze'den çekilmesini düzenlemişti. İşgal topraklarda yerleşim birimlerinin çoğalması politikasını destekleyen Şaron, İsrail ile Filistin'in Batı Şeria bölgesini birbirinden ayıran 'utanç duvarının' yapılmasını başlatmıştı. Ariel Şaron 2001-2006 yılları arasında İsrail'de başbakanlık yaptı.

KATLİAM EMRİ VERDİ

İsrail'de 1982 yılında Savunma Bakanı olan Şaron, İsrail'in Lübnan'a açtığı savaşı yürütmüştü. İşgal sırasında, İsrail'in işbirliği yaptığı Hristiyan Falanj Milisleri Sabra ve Şatilla mülteci kamplarına girerek binlerce Filistinli sivili öldürmüştü. Tarihin en büyük katliamlarından birini gerçekleştiren Şaron, "Sabra ve Şatilla kasabı" olarak nitelendirilmişti.

"MİLLETİNİ SEVEN CESUR BİR LİDERDİ"

Şaron'un ölümü ardından ilk açıklamayı yapan  İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, "Arik (Şaron), milletini seven cesur bir liderdi" dedi.

Cumhurbaşkanı Peres açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Sevgili arkadaşım Şaron son savaşını bugün kaybetti. Ülkesini ve milletini seven, milletinin de onu sevdiği cesur bir askerdi. O İsrail’in koruyucularından ve önemli mimarlarından biri oldu. Hiçbir korku tanımıyordu ve kesinlikle vizyon korkusu da olmadı. Zor kararlar almayı ve onları yerine getirmeyi bilirdi. Hepimiz onu sevdik, yokluğu çok fazla hissedilecek. Huzur içinde yatsın. Ailesine taziyelerimi gönderiyorum."

Sağlık durumun kötüleşmesi üzerine yaklaşık bir ay önce Tel Aviv’deki Tel Hashomer Hastanesi’nde ameliyat edilmesinin ardından yoğun bakım ünitesine alınan Şaron'da böbrek yetmezliği tespit edilmişti. Bundan dolayı son haftalarda sağlık durumu daha da kötüye gitmişti. Şaron, 4 Ocak 2006’da geçirdiği beyin kanamasının ardından komaya girmişti.

ARİEL ŞARON KİMDİR?

Eski İsrail Başbakanı ve ana muhalefet partisi Kadima'nın kurucusu Ariel Şaron, 14 yaşında İsrail ordusuna katıldı. Tel Aviv Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gören Şaron, 1967'deki "6 Gün Savaşı"nda görev aldı ve 1972'de ordudan ayrıldı. Şaron, 6 Ekim 1973'te Yahudilerin dini bayramı 'Yom Kippur'a denk geldiği için bu şekilde anılan savaşta, Mısır'ın tüm Sina Yarımadası'nı alması üzerine tekrar orduya çağrıldı.

İsrail Parlamentosu'na (Knesset) 1973 yılında giren Ariel Şaron, 1982 yılında savunma bakanı oldu. Şaron, İsrail ordusuna, Lübnan'da bulunan Filistin mülteci kampları Sabra ve Şatilla'ya saldırma emri verdi. Bu olayda 3 bin 500'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği, bin 800 Filistinlinin kayıp olduğu açıklandı. Tarihe "Sabra ve Şatilla Katliamı" olarak geçen saldırıyı araştırmak için 1973'te İsrail hükümeti tarafından kurulan Kahan Komisyonu'nda suçlu bulunan Şaron, yargılama sonucu bakanlık görevinden alındı. 1990-92 yılları arasında yerleşim bakanlığı yapan Şaron, bu süreçte 1967 savaşında İsrail'in işgal ettiği Batı Şeria ve Gazze'yi yerleşime açtı.

1998 yılında Dışişleri Bakanı olan olan Şaron, 1999'da Likud Partisi'nin lideri oldu. Şaron'un 2000 yılında polis korumasıyla Mesci-i Aksa'ya girmesi, 2. İntifada'nın başlamasına neden oldu.

2001-2006 yıllarında İsrail Başbakanı olan Ariel Şaron, 2005'de Likud Partisi'nden ayrılarak Kadima Partisi'ni kurdu. Ariel Şaron, 2006'da beyin kanaması geçirdikten sonra kaldırıldığı hastanede 8 yıl bitkisel hayatta kaldı.