Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde bazı bal üreticileri organik bal üretimi yapılan eski karakovana dönüş yapmaya başladılar.
Abone ol30 yıldan beri arıcılıkla uğraşan Ali Güngör, (58) son dönemlerde vatandaşların organik olduğu için karakovan balına daha çok rağbet etmeye başladıklarını söyledi.
“ Kapalıkovan yani karakovana ilkbaharda arıyı salıp, kovanı ancak güz aylarında kırağı yağınca açıp balını alıyoruz. Karakovanlar yaklaşık altı ay kapalı kalıp topluiğne başı kadar bir aydınlık görmez. Balı ise tamamıyla organiktir. Karakovan balının önemli bir özelliği 1 metre uzunluğundaki, 30 cm kalınlığında yuvarlak çam ağacının içi oyularak yapılan karakovanlarının içinde arının hiçbir müdahale yapılmadan ürettiği baldır.
Arı kendi peteğini kendisi ördüğü için peteği de son derece şifalıdır. Şeker oranı ise sıfırdır. Bu sebeple karakovan sayısını sürekli arttırıyorum. Kovanı da kendim yapıyorum.
Fenni kovan balı 20 TL’den satılırken, karakovan balı 40 TL’den satılmaktadır. Karakovana hem daha az masraf yapıyoruz, hem de balını daha pahalı satıyoruz “ diye konuştu.