BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Arefe günü oruç tutulur mu Kurban bayramı arefesi tutulan orucun faziletleri

Arefe günü oruç tutulur mu sorusu, pek çok Müslüman tarafından Kurban Bayramı'nın arefesi yaklaşırken araştırılmaya başlandı. Zilhicce ayının ilk 10 günü içerisinde yer alan arefe günü, Müslüman alemi için ibadet açısından önem arz ediyor. Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre arefe günü oruç tutulur mu? İşte, Kurban Bayramı arefesinde oruç tutulur mu sorusunun cevabı

Abone ol

Kurban Bayramı'nda oruç tutulur mu sorusu, ibadetlerini tam ve eksiksiz yerine getirmeye çabalayan pek çok Müslüman'ın araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Ramazan ayında olduğu gibi Kurban Bayramı arefesinde de oruç tutulur mu sorusuna yanıt arayan pek çok kişi, buna göre ibadetleri için hazırlıklarını gerçekleştirecek. İşte, Arefe günü oruç tutulur mu sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan cevaplar

Kurban bayramı arefe gününde oruç tutulur mu: 

Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.
Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe Günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).

Zilhicce ayının dokuzuncu günü Kurban Bayramı'nın arefe gününe denk gelmektedir.

Zilhicce ayı ilk 10 günü ibadetleri: Fecr suresinin 2. âyetinde geçen “on gece” ile, tercih edilen yoruma göre, hac ayı olan Zilhicce’nin ilk on gecesi kastedilmiştir (Râzî, Mefâtîhu’l-ğayb, XXXI, 163). Zilhicce’nin ilk on gününün faziletine işaretle, Hz. Peygamber (s.a.s.); “Allah katında şu on günde işlenecek salih amelden daha sevimli bir amel yoktur.” buyurmuş, sahabîler, “Ey Allah’ın Resûlü! Allah uğrunda yapılacak cihattan da mı üstündür? “ diye sormuşlar. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s.); “Evet, Allah yolunda cihat etmekten de. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihadı başka. (O, bundan üstündür.)” (Buhârî, Îdeyn, 11) buyurmuştur.

Zilhicce’nin bu on gününün fazileti hac ibadetinin bu ayda yapılmasından kaynaklanmaktadır (İbn Hacer, Feth, II, 459). Zira bu günlerde hac ibadetinin bir kısım menâsiki yapılmakta bir kısmı da (ziyaret tavafı, şeytan taşlama gibi) ardından gelen teşrik günlerinde gerçekleştirilmektedir. Zilhicce ayının dokuzuncu günü olan kurban bayramının arefesinde tutulan orucun da çok faziletli olduğu rivayetlerde zikredilmiştir (Müslim, Sıyâm, 196, 197; Ebû Dâvûd, Savm, 64; Tirmizî, Savm, 46).