BIST 9.673
DOLAR 35,23
EURO 36,74
ALTIN 2.962,64
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Araplardan Karadeniz'e yoğun ilgi

Dağ ve yayla turizminin önemli merkezlerinden Trabzon'a ilgi gösteren Arap turistler, kentte 400 tane gayrimenkul satın aldı.

Abone ol

Dağ ve yayla turizminin önemli merkezlerinden Trabzon'a ilgi gösteren Arap turistler, kentte 400 tane gayrimenkul satın aldı.

Vali Recep Kızılcık, 2009 yılında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki "one minute" çıkışından sonra Ortadoğu'da Türkiye'ye ilginin arttığını belirtti.

Bu ilginin turizme de olumlu yansıdığını dile getiren Kızılcık, o tarihten sonra Türkiye'ye gelen Arap turist sayısındaki artıştan Karadeniz Bölgesi'nin de payını aldığını söyledi.

Trabzon'a 2012'de gelen 2 milyon 600 bin turistin 60 binini Arapların oluşturduğunu ifade eden Kızılcık, "Başta Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt olmak üzere Arap ülkelerinden Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısının giderek arttığını görmekteyiz. Arapların burayı tercih etmesinde kültürel anlamda yakınlık ve kendilerini evlerindeymiş gibi hissediyor olmalarının da etkisi var" dedi.

Karadeniz'in doğası, yağmuru, serin havası ve yaylalarını çok seven Arapların, Trabzon ve çevresinde gayrimenkul almaya başladığını kaydeden Kızılcık, yakın zamanda Suudi Arabistan uyruklu 12 kişinin 18 gayrimenkul aldığını, bu gayrimenkullerin 13'ünün konut, 5'inin ise arsa olduğunu bildirdi.

Vali Kızılcık, Arapların daha çok yüksek rakımlı, deniz manzaralı, serin yerleri tercih ettiğini belirterek, "Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğünden aldığım bilgiye göre Araplar, genelde 180 metrekare oturma alanı ve 15 metrekare balkonu olan, güvenlikli, site tipi evleri alıyor. Ayrıca güvenliği olan villaları da tercih ettiklerini görüyoruz" diye konuştu.

5 daire için 3 milyon lira

Vali Kızılcık, Arapların, Uzungöl ve yaylaları çok sevdikleri için gayrimenkul alırken Trabzon'un doğu tarafını, Trabzon ile Of arasını tercih ettiğini anlatarak, şunları söyledi:

"Yap-sat firması dediğimiz firmalarla Suudi Arabistan'dan, İran'dan, Kuveyt'ten Araplar ve İranlı Azerilerle sözleşme imzalandı. Söz konusu inşaatlar tamamlandığında 400 civarında gayrimenkul Araplar ve İranlı Azeriler tarafından teslim alınacak. Gelecek 3-5 yıllık perspektifte bu sayının 5 binlere varacağını tahmin ediyoruz. Ben bir alışverişe şahit oldum, 5 daireyi 3 milyon liraya satın aldılar. Sözleşmesi yapılan 400 dairenin ortalama değerinin 400 bin lira olduğunu düşünürsek Arap turistlere yaklaşık 160 milyon liralık gayrimenkul satışı yapıldı."

Araplar'ın Trabzon'a 3-5 günlük kısa geziler için değil, yılda 2-3 defa tatil yapmak için geldiklerini vurgulayan Kızılcık, Arap turistlerin, kalabalık aileler olarak geldiklerini ve otel odalarından ziyade kendi kültürlerini yaşayıp devam ettirecekleri yerlerde kalmak istediklerini, bu nedenle gayrimenkul almayı tercih ettiklerini kaydetti.

"Bu yıl 80 bin Arap turist bekliyoruz"

Kızılcık, bu yıl Trabzon'a 80 bin Arap turist beklediklerini ifade ederek, "Riyad-Trabzon arasında direkt uçak seferleri başladığında bu sayı daha çok artacak" dedi.

Arapların Trabzon ekonomisine canlılık kazandırdığına dikkati çeken Kızılcık, "Trabzonlu bir kuyumcumuz geçen sene Arap turistlerin kendisinden en az 75 ile 100 bin dolar arasında alışveriş yaptığını ifade etti" diye konuştu.

Kızılcık, Arap firmaların, Trabzon'a yapılacak beş yıldızlı iki otel ile Sümela Manastırı ve Uzungöl teleferik projelerinin ihalelerini aldıklarını da sözlerine ekledi.