BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,37
ALTIN 2.917,94
HABER /  GÜNCEL

Arap ülkelerindeki kadın hakları sıralamasında Mısır sonuncu

Toplumsal cinsiyet uzmanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, Arap ülkeleri içerisinde kadın hakları sıralamasında Mısır sonuncu, Irak sondan ikinci oldu. Kadın haklarının en gelişkin olduğu Arap ülkesi ise Komorlar oldu.

Abone ol

Toplumsal cinsiyet uzmanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, Arap ülkeleri içerisinde kadın hakları sıralamasında Mısır sonuncu, Irak sondan ikinci oldu. Kadın haklarının en gelişkin olduğu Arap ülkesi ise Komorlar oldu.

Ülkede cinsel taciz, kadın sünneti ve muhafazakâr İslamcı gruplardaki artışın bu sonucun ortaya çıkmasında etkili olduğu belirtiliyor.

Thomson Reuters Vakfı'nın düzenlediği araştırmada Afrika ile Madagaskar arasındaki adalar ülkesi Komorlar kadın haklarında ilk sırayı aldı.

Araştırma için 21 Arap Birliği ülkesi ve Suriye'den 330 toplumsal cinsiyet uzmanından görüş alındı.

2011'de Arap ülkelerinde ayaklanmalar başladığından bu yana vakıf, kadın hakları alanında üçüncü araştırmasını yaptı.

Mısır'dan sonra en kötü kadın hakları Irak, Suudi Arabistan, Suriye ve Yemen'de gözlendi.

İlk sıralarda ise Komorlar'ı Umman, Kuveyt, Ürdün ve Katar takip etti.

Uzmanlardan, kadına karşı şiddet, doğurganlık hakları, aile içinde kadının yeri ile siyaset ve ekonomide kadının rolü faktörlerini değerlendirmeleri istendi.

Mısır neden sonuncu?

Araştırmacılar, kadınlara karşı ayrımcı yasaların ve kadın ticaretinde artışın Mısır'ı 22 Arap ülkesi içinde son sıraya ittiğini kaydetti.

ABD merkezli Kadınlara Küresel Fon adlı sivil toplum kuruluşu başkanı Zahra Radwan, "Kahire'nin hemen dışında ve başka yerlerdeki bazı köyler geçimini kadın ticareti ve zorla evlendirmeler üzerine kurmuş." dedi.

Ancak Mısır'ı son sıraya yerleştiren en büyük etken cinsel taciz olayları oldu.

Nisan ayında yayımlanan bir Birleşmiş Milletler raporu, Mısır'daki kadınların ve kız çocuklarının yüzde 99,3'ünün cinsel tacize maruz kaldığını ortaya koydu.

Araştırma ayrıca kadınlar açısından bugünkü Irak'ın Saddam Hüseyin döneminden çok daha tehlikeli olduğunu, ülkede yaşanan şiddet olaylarının kadınları çok daha fazla etkilediğini vurguladı.

Suudi Arabistan ise kadınların siyasete katılımı, işyerinde ayrımcılık, hareket özgürlüğü ve mülkiyet hakları bakımından iyi puan alamazken, eğitim ve sağlık haklarından yararlanma, doğurganlık hakları ve şiddete maruz kalma bakımından birçok Arap ülkesinden daha ileride yer aldı.