Bağdat'ta bir araya gelen Arap liderleri BM destekli Suriye barış planını görüşecek. Irak'ın başkenti onlarca yıldır ilk kez bir zirveye ev sahipliği yapıyor.
Abone olIrak'ın başkenti Bağdat'ta bugün başlayan Arap Birliği zirvesinde liderler Birleşmiş Milletler destekli Suriye barış planını görüşecek.
Bu arada, onlarca yıldır ilk kez yeniden bir zirveye ev sahipliği yapacak olan Bağdat'da bugün toplantı nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.
Olağanüstü güvenlik önlemleri altında yapılan ve gazetecilere bile yeri söylenmeyen zirveye Arap Birliği'nin 22 üyesinden sadece 8'inin liderleri geldi.
Bu liderler arasında Saddam Hüseyin'in 1990'da Kuveyt'i işgalinden bu yana ilk kez Irak topraklarına giren Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el Ahmet el Cabir el Sabah da var.
Suriye yönetimi, BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın hazırladığı, çatışmaları durdurmaya yönelik 6 maddelik planı kabul ettiğini söylemişti.
Ancak, her iki tarafında onayını gerektiren plana muhalifler henüz onay vermiş değil ve çatışmalar sürüyor.
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Esad yönetiminin verdiği sözleri yerine getirmediği" kaydedildi ve bu konudaki baskının çok yönlü olarak sürdürülmesi gereği dile getirildi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, Suriye'ye "verdiği sözleri derhal hayata geçirmesi" çağrısı yaptı.
Bağdat'da görüşülecek olan 6 maddelik plan, BM gözetiminde ateşkes sağlanmasını, ordunun kentlerden çekilmesini ve insani yardımın engellenmemesini içeriyor.
Bağdat'daki BBC muhabiri Wyra Davies, toplantıda büyük bir ilerleme sağlanmasının beklenmediğini ama bir kaç saat sürmesi beklenen zirvenin olaysız sona ermesinin dahi, Irak yönetimi açısından büyük bir başarı olarak yansıtılacağını söylüyor.
'Hama ateş altında'
Bağdat'taki toplantıya katılan BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın, Arap liderlerini temasları konusunda bilgilendirmesi bekleniyor.
Suriyeli muhalifler, diplomatik girişimlere rağmen hükümet güçlerinin, iki haftayı aşkın süredir kuşatma altında olan Hama kentine düzenledikleri operasyonun sürdüğünü söylüyor.
Suriye dışındaki muhalif kuruluşlar, ordu birliklerinin isyancı militanların üslendikleri Kalat el-Madik kalesini bombaladığını duyuruyor.
Suriye'de bağımsız gazetecilerin dolaşımı sıkı kontrol altında olduğundan bu haberleri doğrulamak henüz mümkün değil.
Reuters ajansına konuşan bir muhalif, silahlı isyancılar da dahil, binlerce kişinin bölgeden kaçtığını belirtti.
Suriye muhalefeti Annan planının koşullarına kuşkuyla yaklaşıyor ve Esad yönetiminin zaman kazanmaya çalıştığını söylüyorlar.
Öte yandan Suriye'nin açıklamalarında da belirsizlikler var. Esad yönetimi her ne kadar Annan inisiyatifini kabul ettiğini açıkladıysa da, bazı Suriyeli yetkililer üyeliklerini geçen yıl askıya alan Arap Birliği'nin girişimlerini tanımadıklarını söylüyorlar.
Pillay: Çocuklar hedefte
Suriye'nin üçüncü büyük kenti olan Humus'un çevresinde de topçu ateşinin sürdüğü haber alınıyor.
Bu arada, BM'nin İnsan Hakları Temsilcisi Navi Pillay, Suriyeli yetkilileri kasıtlı ve sistematik şekilde çocukları hedef almakla suçladı.
Pillay, BBC'ye verdiği gözaltında tutulan yüzlerce çocuğun akıbetinden endişe duyduğunu belirtti. BM yetkilisi bu çocukların işkence gördüğünü, insanlık dışı koşullarda yaşadığını söyledi.
BM Suriye'de ayaklanmanın başladığı geçen yıldan bu yana çıkan olaylarda toplam 9 bin kişinin öldüğünü düşünüyor.