BIST 9.368
DOLAR 34,48
EURO 36,24
ALTIN 2.961,74
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Aranan babayiğitler Tunceli'den çıktı

Hükümetin yerli otomobil üretimi için aradığı babayiğitler Tunceli'den çıktı. Hem yerli hem de elektrikli otomobil için teşvik ise TÜBİTAK'tan

Abone ol

Tunceli ve Fırat Üniversiteleri'nden öğretim üyeleri ve öğrencilerin hazırladığı "Ters Relüktans Motorlu, Elektrikli Otomobilin Tasarımı, İmalatı ve Kontrolü" projesi, TÜBİTAK tarafından onaylandı.

Sürüş güvenliği sağlanan bir elektrikli otomobil prototipinin tasarlanıp üretilmesinin amaçlandığı projede, iki üniversiteden, farklı mühendislik alanlarından 7 öğretim üyesi ve yüksek lisans ve doktora yapan 7 öğrenci görev alıyor.

''YERLİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİL HEDEFİNE KATKI''

Tunceli Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zeki Omaç, hazırladıkları projeyle, tamamen yerli elektrikli otomobil hedefinin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacak araştırmalar yapılacağını söyledi.

''CİDDİ BİR PROJE''

Gelişen teknolojilere yatırım yapılması gerektiğini belirten Omaç, "Hem ilimizi hem ülkemizi ileri taşımamız lazım. Bu, ciddi bir projedir. TÜBİTAK'ın da buna destek vermesi çok isabetli ve yerinde. Tunceli Üniversitesi'nin de böyle bir projede yer alması çok önemli. Dört yıllık geçmişi olan bir üniversite böyle çalışmalar yapıyor. Bunun üniversite açısından çok prestij getirecek bir çalışma olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

Bu habere dikkat! Ana diliniz gibi ingilizce konuşmanın sırrı çözüldü. Nasıl mı? Tıklayın!

''BÜYÜK BİR BAŞARI OLARAK GÖRÜYORUZ''

Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eyyüp Öksüztepe ise Tunceli'nin isminin güzel projelerle duyurulması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığımız, tamamen beyinde bitirmiş olduğumuz proje TÜBİTAK tarafından desteklendi. Elbette yeni bir üniversitenin bu şekilde bir projeye imza atmasını son derece büyük bir başarı olarak görüyoruz. Bu, öğretim üyelerinin başarısı, aynı zamanda Tunceli Üniversitesi'nin de başarısıdır. Üniversitemizin adının böyle güzel çalışmalarla duyurulması bizim gurur kaynağımız olur."

''TUNCELİ'DEN ÜRKMEYİN, GELİN''

Tunceli'nin sanayi bakımından geri kalmış bir il olduğuna dikkati çeken Öksüztepe, "Yıllarca bu bölgeden beyin göçü olmuş. Bir ile üniversitenin kurulması elbette ki o bölgeyi her bakımdan geliştirecektir. Tüm Türkiye genelinde Tunceli'nin kötü şeylerle anılması, buraya gelebilecek yetenekli insanların da ürkmesine sebep oluyor. Aslında bizim Tunceli'yi daha çok bu tür çalışmalarla duyurmamız gerekir" ifadelerini kullandı.

1 MİLYON TL'LİK BÜTÇE

TÜBİTAK tarafından Öncelikli Alanlar AR-GE Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen ve yaklaşık 1 milyon lira bütçeli proje kapsamında, "akıllı aracın" 24 ayda tasarlanıp imal edilmesi ve "Ters Relüktans Motorlu, Elektrikli Otomobilin Tasarımı, İmalatı ve Kontrolü" projesinin 24 ayda bitirilmesi ve 6 ay da test edilmesi planlanıyor.