BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  DÜNYA

Aralarında bir Türk doktor da var

Aralarında bir de Türk doktorun bulunduğu Harvard Üniversitesi Joslin Diyabet Merkezi araştırmacıları, Tip 1 diyabet hastalarında beta hücre...

Abone ol

Aralarında bir de Türk doktorun bulunduğu Harvard Üniversitesi Joslin Diyabet Merkezi araştırmacıları, Tip 1 diyabet hastalarında beta hücrelerinin korunması ve büyümesine yol açan bağışıklık sistemi hücrelerini tespit etti.
Aralarında Dr. Ercüment Dirice’nin de bulunduğu ekip tarafından gerçekleştirilen çalışmanın sonucunda ortaya çıkan bulgular, Tip 1 diyabet hastalığının tedavisine yönelik araştırmalarda önemli bir basamak olarak görülüyor.
Bugüne kadar bilindiği şekliyle Tip 1 diyabet hastalarında bağışıklık sisteminin, pankreastaki hücrelere sızarak insülin üreten beta hücrelerini imha ettiğini belirten Dr. Dirice, "Bağışıklık sisteminin geleneksel olarak, beta hücrelerine olumsuz etkide bulunduğu düşünülürken, obez olmayan diyabetik (NOD) fareler üzerinde yapılan son araştırmalar, bağışıklık sistemi hücrelerinin, aynı zamanda beta hücrelerinin korunmasına yardımcı olabileceğini de ortaya koyuyor" dedi.
Joslin Diyabet Merkezi araştırmacılarının, en az 50 senedir Tip 1 diyabet hastası olanlar üzerinde yaptığı gözlemler, bağışıklık sisteminin bazı beta hücrelerini koruyarak insülin üretimine engel olmadığı bulgusunu destekliyor.
Araştırma ekibinde yer alan Doç. Dr. Rohit N. Kulkarni, "Tip 1 diyabet hastalarında geleneksel görüş, bağışıklık sisteminin tüm beta hücrelerini öldürdüğü ve bu hastalığa sahip tüm insanların hayatları boyunca insülin almak zorunda oldukları yönündeydi. Fakat şu an biliyoruz ki bazı beta hücreleri hayatta kalıyor ve kişi 50 yıldır Tip 1 diyabet hastası olsa bile insülin salgılayabiliyor" açıklamasında bulundu.
Joslin Diyabet Merkezi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışma, bağışıklık sisteminin zarar vermediği ve büyümesine neden olduğu beta hücrelerinin tipini tespit etme ve bunun nasıl meydana geldiğini anlamayı hedefliyor.

"HEYECAN VERİCİ YENİ BİR SAHANIN KAPILARINI AÇIYOR"
Yapılan bir dizi deneyde araştırmacılar, donör NOD faresinin pankreasından alınan bağışıklık sistemi hücrelerini, obez olmayan diğer diyabetik farelere enjekte etti ve bunların beta hücreleri üzerindeki etkilerini gözlemledi. Araştırmada ayrıca B ve T tipi bağışıklık sistemi hücreleri de test edildi.
Beta hücrelerinin çoğalmasıyla alakalı hücrelerin B tipi değil, T tipi hücreler olduğunu belirten Dr. Dirice, B tipinin beta hücrelerinin büyümesinde hiçbir etkiye sahip olmadığını ifade etti.
Araştırmacılar ayrıca, beta hücrelerindeki büyümenin, bağışıklık sistemi hücrelerinin pankreasa sızmasının sonra meydana geldiğini, ayrıca büyümenin, glikoz ve insülinin etkilerinden bağımsız olarak gerçekleştiğini tespit etti.
Dr. Kulkarni, araştırmanın Tip 1 diyabet hastalığının tedavisinde, yeni bir bakış açısı sağlayacağını belirterek, "Tespit ettiğimiz bağışıklık sistemi hücreleri, beta hücrelerini koruyup büyümesini sağlayan sinyaller gönderiyor. Bu tespit bilim insanlarına, heyecan verici yeni bir sahanın kapılarını açıyor. Artık bu yöndeki bilgilerin doğruluğunu kanıtlayacak çok ciddi verilere sahibiz" dedi.
Juvenile Diyabet Araştırmaları Vakfı, ABD Ulusal Sağlık Entitüleri ve Türkiye Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği tarafından desteklenen araştırmanın bundan sonraki adımı, bağışıklık sisteminin, insandaki beta hücre büyümesine olan etkilerini araştırmak olacak.
(İHA)