BIST 9.300
DOLAR 34,35
EURO 36,35
ALTIN 2.825,35
HABER /  GÜNCEL

Aracınızla yaza gaz verin

Mevsimlerden kaynaklanan bazı etkiler aracınızın yeni dönemde verimli çalışmasını engelleyebilir. Yaz ve kış aylarına girerken aracınızın bir bakım görmesi gerekir

Abone ol

Otomobiller yılın iki farklı döneminde ciddi bir gözden geçirme ya da bakım isterler. Mevsimlerden kaynaklanan bazı etkiler aracınızın yeni dönemde verimli çalışmasını engelleyebilir.

Bu yüzden yaz ve kış aylarına girerken aracınızın bir bakım görmesi gerekir. Aslında sürekli servis bakımı yaptıranlar, aracının periyodik bakımını ihmal etmeyenler için mevsimlik gözden geçirmeler gündeme gelecektir. Ama her şeyi servise bırakmaktan pek hazzetmeyen bilinçli araç sahipleri yaz ve kış bakımlarının neleri kapsadığını bilmek ister. Yazın tatil, aile ziyaretleri, kış aylarında ise zor hava şartları bakım konusunu hassas hale getirir. Gelin aracınızın yaz bakımı listesini birlikte hazırlayalım…

Radyatör: Yazın özellikle gündüz uzun yolculuklar yapıyorsanız motor harareti ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunu yaşamamak için öncelikle yaz öncesi soğutma sistemini tamamen boşaltıp yıkayın. Soğutma sıvısının seviyesi, durumu ve konsantrasyonunu kontrol ediniz ve eksilmişse ilave ediniz. Kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık ve durumlarını kontrol ediniz veya ettiriniz.

Yağ ve filtreler: Motorun yağını ve yağ filtresini belirli aralıklarla değiştirin. Bu süre aracın durumuna göre 5-15 bin arasında olabilir. Motor yağı kontrolünü kendiniz de yapabilirsiniz. Motor yağı motorun sürekli hareketini güvenli kılan ‘en ucuz’ bakımdır. Yağ filtresinin yanında hava ve yakıt filtrelerini de belli aralıklarla değiştirin.

Klima: Aracınızda klimanın verimli çalışması için gazının belli aralıklarla yenilenmesi gerekir. Bu süre aracın marka ve modeline göre değişse de birkaç yılda bir kontrol ettirmek fayda sağlar. Klimanın gazını yenilemek doğru bir serviste çok maliyetli olmaz. Klimanın doğru çalışması için havalandırma ızgaralarını da temizlemek önemlidir. Aracınızda klima yoksa sonradan da klima yaptırabileceğinizi unutmayın. Ayrıca doğru kullanırsanız havalandırma sistemi yaz aylarında da sizi bir miktar serinletebilir.

Silecekler: Kışın sürekli kullandığınız silecekler yaz aylarında da sürpriz bir şekilde işinize yarayabilir. Silecek motoru arızalanmışsa, sileceklerin lastikleri çok eskimişse mutlaka değiştirin. Cam suyunu ihmal etmeyin.

Tekerlek ve lastikler: Yaz sıcağında eski lastikler asfaltta yapışarak yol tutuşunuzu bozar. Hava basıncının gereğinden düşük olması da yine yol tutuşta problem oluşturabilir. Bu yüzden uzun yolculuklara çıkmadan önce lastiklenizi gözden geçirin. Stepne, yani yedek lastik sağlam durumda olmalı, krikonuz ve diğer lastik değiştirme aparatlarınızın var ve sağlam olduğunu kontrol edin.

Lambalar, elektrik aksamı: Yaz yolculuklarında genellikle plan dışı gece yolculukları da daha kolay yapılır. Havaların sıcak olması birçok sürücüyü özellikle gece sürüşlerine yönlendirir. Bu yüzden lambalarınızın sağlam ve çalışır durumda olduğundan emin olun. Akü başta olmak üzere elektrik aksamında kıştan kalma bazı problemler varsa giderin.

Kaynak: www.zaman.com.tr