BIST 9.673
DOLAR 35,18
EURO 36,61
ALTIN 2.962,08
HABER /  GÜNCEL

Apple: ABD'ye minimum istihbarat verdik

Amerika Birleşik Devletleri'nde yetkililerin veri taleplerinde bulunduğunu ayrıntılarıyla açıklayan şirketlere Apple da katıldı. Apple, Aralık ve Mayıs ayları arasında 9 ile 10 bin arasındaki hesap ya da cihazla ilgili bilgi talep edildiğini bildirdi.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde yetkililerin veri taleplerinde bulunduğunu ayrıntılarıyla açıklayan şirketlere Apple da katıldı.

Apple, Aralık ve Mayıs ayları arasında 9 ile 10 bin arasındaki hesap ya da cihazla ilgili bilgi talep edildiğini bildirdi. Talep edilen bilgiler arasında 'ulusal güvenlikle ilgili' soruların da bulunduğu kaydedildi. Geçen hafta da Microsoft ve Facebook, benzer sayılarda veri talebinde bulunduğunu açıklamıştı.

Google ile Twitter ise, bu tür ifşaatların yararlı olmadığını düşünüyor. Google, Cumartesi günü yayımladığı bildiride "Biz her zaman için, hükümetten gelen farklı türlerdeki talepler arasında ayrım yapılabilmesinin önem taşıdığını düşünüyoruz" demişti.

İngiltere'de yayımlanan Guardian ve ABD'de yayımlanan Washington Post gazetelerinin geçen hafta, kullanıcı verilerinin 'Prizma' adlı bir yazılımla ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'na (NSA) aktarıldığını duyurmasından bu yana, Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL ve Apple şirketleri, hangi bilgileri aktardıklarını açıklamaları konusunda baskı altında.

Ulusal Güvenlik Kurumu, bu haberden sonra izleme programı yürütüldüğünü doğrulamış, ayrıca telefonların dinlenmesi yoluyla da, ABD ve 20'yi aşkın ülkede terör eylemi planlarının çökertildiğini belirtmişti.

Apple'ın açıklamasında, "haber ajansları bize 6 Haziran'da sorular yöneltmeye başlayınca ilk kez hükümetin 'Prizma' programından haberdar olduk. Herhangi bir hükümet kurumuna, sunucularımıza doğrudan erişim olanağı sağlamıyoruz. Müşterilerimizle ilgili istihbarat talep eden herhangi bir hükümet kurumu, bunun için mahkemeden karar çıkarmak zorundadır." denildi.

Apple, 1 Aralık 2012 - 31 Mayıs 2013 tarihleri arasında, ABD güvenlik makamlarından 9 ile 10 bin hesap veya cihaz hakkında, 4 ile 5 bin arasında bilgi talebi geldiğini kaydetti; ancak bunların kaçına yanıt verildiğini belirtmedi.

Apple, daha yaygın olarak, polisten, hırsızlık gibi olaylar, kayıp çocuklar, Alzheimer'lı hastalar hakkında veya intihar olaylarını önleme amaçlı istihbarat talepleri geldiğini bildirdi.

Şirket, "Koşullar ne olursa olsun, hukukçularımız her talebi değerlendiyor ve ancak uygun bulunursa, bir kullanıcıyla ilgili en düşük düzeyde istihbarat yetkililere aktarılır." dedi.

Apple'ın açıkladığı takvim, Facebook ve Microsoft'un istihbarat aktarımı yapıldığını bildirdikleri tarihlerden farklı. Söz konusu iki şirket 2012'nin son 6 ayında istihbarat aktardıklarını belirtmişlerdi.