BIST 9.673
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.959,51
HABER /  GÜNCEL

AP'den Türkiye'ye tokat gibi rapor!

Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunu kabul etti. Raphorda basın özgürlüğüne dair sert eleştiriler yer alıyor.

Abone ol

Avrupa Parlementosu'nun Türkiye'deki basın özgürlüğüyle ilgili sert ifadeler içeren raporu kabul edildi. Raporda, Türkiye'de ifade ve basın özgürlüklerinin "endişe verici biçimde kötüye gittiği" vurgulanıyor. Hazırlanan raporda gazeteci Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tutuklanmaları da var. Rapor bugüne kadar Türkiye aleyhinde hazırlanan ne sert rapor.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye'deki basın özgürlüğüyle ilgili sert ifadeler içeren raporu kabul edildi. Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tutuklanmaları da son anda rapora eklendi.

Avrupa Parlamentosu'nun Strasbourg'daki genel kurulunda büyük farkla kabul edilen karar tasarısı şeklindeki raporda, Türk basınında internet dahil bazı sansür eylemleri ve artan otosansürün basın özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan ve son yılların en sert raporu olarak tanımlanan belgede, basının bağımsızlığının demokratik toplumlardaki hayati rolüne vurgu yapıldı.

Türkiye'de medya sahipliği, bağımsızlığı ve idari kontrol sorunlarının çözümü için yeni basın yasası çıkarılması gerektiği belirtilen raporda, özellikle "soruşturmanın gizliliğini ihlal" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlamalarıyla gazeteciler aleyhine açılan davalardan endişe duyulduğu ifade edildi.

Onaylanan önergede, "Nedim Şener ve Ahmet Şık gibi tanınan gazetecilerin tutuklanmasının bu tür yargılamalarda güven kaybına neden olabileceği, halbuki bu davaların tam tersine demokrasiyi güçlendirmesi gerektiği" belirtildi.

DIŞİŞLERİ'NDEN
AP'YE JET YANIT
Dışişleri Bakanlığı'ndan AP'ye yanıt gecikmedi. Cevapta, "Raporlar ciddi ve tarafsız olursa bizim için anlam taşır, adil olmalarını bekliyoruz" dendi.

"POLİS VE YARGI TACİZİ"

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, oylamada kararın basın özgürlüğü bölümüne eklenen bir cümleyle AP'nin, "polis ve yargı tacizine maruz kalan" Nedim Şener, Ahmet Şık ve diğer gazetecilerin davalarını yakından izleyeceği bildirildi.

Raporda, "Ergenekon ve Balyoz gibi darbe planı iddialarına yönelik soruşturmaların Türkiye'de demokratik kurumların ve yargının gücünü ve uygun, bağımsız ve şeffaf işleyişini ispatlaması" gereği vurgulanırken, yargılama öncesi tutukluluk sürelerinin uzunluğunun da endişe doğurduğu ifade edildi.

İnsan hakları ve kilit öneme sahip reformlar konusundaki yavaş ilerlemeden duyulan endişenin dile getirildiği raporda, Türkiye'de gelişmiş çoğulcu demokrasiye dönüşüm için anayasanın bütünüyle değiştirilmesine ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Raporda, Türkiye'deki kadınların durumundaki kötüleşmeyle, namus cinayeti ve zorla evlilik vakalarının artmasından duyulan kaygı da dile getirildi.