Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idamı hakkında Mısır Müftüsü'ne mektup yolladı.
Abone olAvrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Mısır'da askeri darbeyle devrilen Muhammed Mursi ve darbe karşıtlarına verilen idam cezası hakkında Mısır Müftüsü Şevki İbrahim Abdulkerim Allam'a mektup yazdı.
Jagland, Mısır Müftüsü Şevki İbrahim Abdulkerim Allam'dan idam cezalarını onaylamamasını talep etti.
Avrupa Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Jagland, Allam'a yazdığı mektupta, "Mursi ve 100'ün üzerinde aktivist hakkındaki idam kararını onaylamamanızı rica ediyoruz" ifadesini kullandı.
"KESİNLİKLE KARŞIYIZ"
Mektupta Avrupa Konseyi'nin insan haysiyetini tehdit eden, insanlık dışı ve acımasız bir cezalandırma olan idam cezasına "kesinlikle" karşı olduğu belirtildi.
Jagland'ın mektubunda, şu ifadelere yer verildi :
"İdam cezası geri döndürülemeyen bir karardır. Avrupa Konseyi'nin çalışmalarıyla Avrupa, idam cezasının uygulanmadığı bir kıta olmuştur. Biz bunun bütün dünyada uygulanmasını ve Mısır'ın da içinde olduğu en yakın komşularımıza kadar genişletilmesini istiyoruz."
MÜFTÜDEN GÖRÜŞ ALINACAK
Kahire Ceza Mahkemesi 16 Mayıs'ta görülen "Katar ile Casusluk" ve "Hapishaneler Baskını" olarak bilinen iki ayrı davada aralarında askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de bulunduğu 166 kişinin idamlarına dair görüşünü almak amacıyla Mısır Müftülüğü'ne evraklarını sevk etmişti.
Mısır Müftülüğü'nün görüşünün ardından mahkeme, 2 Haziran'da düzenlenecek oturumda kararını açıklayacak.
MUHAMMED MURSİ KİMDİR?
Muhammed Mursi, 8 Ağustos 1951 tarihinde, Mısır'ın kuzeyindeki Şarkiye iline bağlı Eladva köyünde doğdu. Beş kardeşin en büyüğü olan Muhammed Mursi ilk eğitimini orada aldı. Babası çiftçi annesi ise ev hanımıydı. Mühendislik lisansını Kahire Üniversitesi'nde aldı (1975 ve 1978). Mühendislik doktorasını Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde tamamladı (1982). Northridge Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nde yardımcı doçent oldu (1982-1985). Ardından eğitim vermek için Mısır'daki Zagazig Üniversitesi'ne geldi.
İdeolojik bakımdan yakın olduğu Müslüman Kardeşler hareketi içerisinde siyasete atıldı. Mursi 2000 ve 2005 yılları arasında milletvekili oldu. Müslüman Kardeşler'in yasal olarak seçime katılmaları mümkün olmadığından parlamentoya bağımsız siyasetçi olarak girdi. Tam 5 yıl Mısır Halk Meclisi üyeliği yaptı. 2011 Mısır Devrimi'ne muhalif bir lider olarak destek verdi ve 30 Nisan 2011 tarihinde Müslüman Kardeşler'in kurduğu, Özgürlük ve Adalet Partisi'nin başkanı seçildi.
2012 Mısır cumhurbaşkanlığı seçimleri'nde Müslüman Kardeşler'in aday gösterdiği Hayrat Şatır'ın adaylığı düşünce, yerine Muhammed Mursi seçildi. Yoğun seçim kampanyası yürüttü. İlk turda %25.5 oy aldı ve ikinci tura girmeye hak kazandı. İkinci turda da %51.73 oy alarak, 5. cumhurbaşkanı oldu.
2012–13 Mısır protestoları adıyla bilinen, 3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan büyük gösteriler sonucu Mısır ordusu askeri bir müdahale ile yönetime el koydu. Mursi ise darbeyi kabul etmediğini açıkladı ve yandaşlarına direnmelerini söyledi. Muhammed Mursi'nin gözaltına alındığı, ev hapsinde tutulacağı bildirildi.
Mısır'ın Devrim Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, devlet sırlarınıbaşkalarına taşıdığı gerekçesiyle idama mahkum edildi.