AP'den bütün vatandaşlara 'uçtan uca' şifreleme hamlesi
Avrupa Parlamentosu'nun Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi, Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarını korumak için uçtan uca şifrelemenin dijital iletişimin her çeşidi üzerinde uygulanmasını istiyor.
Abone olWhatsApp'ın geçtiğimiz yıl platforma entegre ettiği uçtan uca şifrelemenin diğer platformlar için zorunlu hale gelmesi için ilk adım atıldı.
Avrupa Parlamentosu'nun Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi, AB vatandaşlarını korumak için uçtan uca şifrelemenin diğer platformlara gelmesi için çalışmalarını başlattı.
Yasa tasarısı, hassas kişisel verilerin korsanlığa ve devlet gözetimine karşı korunmasını amaçlıyor. Komite, AB vatandaşlarının kişisel gizlilik haklarına sahip olduğunu ve bunun çevrimiçi iletişimi kapsadığını savunuyor.
WhatsApp ve Telegram gibi uçtan uca şifrelenmiş mesajlaşma uygulamalarına "arka kapı" yasağı getirilmesi de göz önünde bulunduruluyor. Şifreleme, bir içeriği korumak için bir iletişimi dijital olarak karışık hale getirmeye ve ardından verileri yeniden birleştirmek için dijital bir anahtar kullanmaya verilen isim.
Uçtan uca şifreleme, hizmeti sunan şirketin verileri yeniden birleştirmek için gereken anahtara erişimi olmadığını, yani paylaşılan şeyi "dinleyemeyeceği" anlamına geliyor. Bu sistem gönderene ve alıcıya konuşmalarının mahremiyeti konusunda ekstra bir güven temin ediyor.
Avrupa Parlamentosu'nun Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi’nin yayınladığı yasa tasarısında "Gizlilik ilkesi, çağrılar, internet erişimi, anında mesajlaşma uygulamaları, e-posta, internet telefon görüşmeleri ve sosyal medya aracılığıyla sağlanan kişisel mesajlaşma dahil olmak üzere mevcut ve gelecekteki iletişim araçlarına uygulanmalıdır" ifadelerine yer verildi.
Amacı AB'nin Temel Haklar Şartı'nın 7'nci maddesini düzelterek çevrimiçi gizliliği de kapsamak olan önergenin yürürlüğe girmesi için önce Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafından onay alması gerekiyor.
Uçtan uca şifreleme iki kişinin mesajlaşmalarının sadece bu iki kişinin görmesine izin veren güvenli iletişim biçimine verilen isimdir.
Uçtan uca şifreleme iki kişinin mesajlaşmalarının sadece bu iki kişinin görmesine izin veren güvenli iletişim biçimine verilen isimdir.
MEVCUT TEKNİKLER NELER?
İngiltere'nin son seçim kampanyasında, Muhafazakâr Parti, teknoloji şirketlerinin yetkililere çevrimiçi radikalleşmeye karşı mücadele için "gereğince bilgi erişimi" sağlaması gerektiğini öne sürdü. Aynı zamanda bakanlar şifrelemeyi zayıflatmak istemediklerini dair bir açıklama yaptılar.
Bu çelişkili açıklamalar teknoloji endüstrisi liderleri arasında, hükümetin "arka kapı" (uçtan uca şifrelemenin belirli durumlarda devre dışı bırakılabilmesi) isteyip istemediği konusunda karışıklıklara yol açtı.
Ancak, siber güvenlik uzmanları uçtan uca şifrelenme yasaklansa bile, suçluların iletişimlerini korumanın bir yolunu bulabileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar.
University College Londra'daki bilgisayar bilimleri bölümündeki siber güvenlik araştırmacısı olan Dr Steven Murdoch, BBC'nin internet sitesine verdiği bir demeçte, "Yasa uygulayıcıların kullanabileceği çok sayıda mevcut teknik var" dedi.
Bu tekniklerden biri iletişim modellerini denetleyen trafik analizi ve kimin kiminle, nerde ve ne zaman konuştuğunu inceliyor. Bir başka teknik ise ‘’hacking.’’ Hacking veri şifrelenmeden önce veya şifre çözüldükten sonra yapılabilir, bu nedenle yasa uygulayıcıların bilgiye erişmesi hala mümkündür.
"TERÖR SALDIRISI FAİLLERİ İNGİLİZ GÜVENLİK SERVİSLERİ TARAFINDAN ÖNCEDEN TANINIYORDU"
Dr. Murdoch, Manchester, Westminster ve Londra Köprüsü terör saldırılarındaki faillerin İngiliz güvenlik servisleri tarafından önceden tanınıyor olmasına dikkat çekiyor ve ‘"Kaynaklar yetersiz olduğundan ya da kaynakların yeterince önceliklendirilmediği için’’ bu saldırıların durdurulamadığını vurguluyor.
"İngiltere hükümeti tarafından düşünülmekte olan öneriler bilgisayar güvenliği için daha kötü olacak, insanların hayatlarının büyük bir kısmı şu anda çevrimiçi yürütülüyor. Çevrimiçi hayatımızda, tıpkı çevrimdışı hayatımızda olduğumuz gibi mahremiyetimiz olmalı."