BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

AP'den 470 oyla İsrail'e kınama

Avrupa Parlamentosu'ndaki tüm grupların talebiyle hazırlanan tasarı 470 oyla kabul edildi.

Abone ol

AP’deki tüm grupların talebiyle hazırlanan tasarı 470 oyla kabul edildi. İsrail’i kınayan tasarıda İnsanlık Filosu’na yapılan baskının uluslararası hukukun ihlali olduğu vurgulandı.

Avrupa Parlamentosu, İsrail’i Gazze’ye insani yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıdan dolayı kınadı. Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) siyasi gruplarca ortaklaşa hazırlanan, Gazze’deki insani durum ve İsrail’in son saldırısına ilişkin karar tasarısı, 56 aleyhte ve 56 çekimser oya karşı 470 oyla kabul edildi.

ULUSLARARASI HUKUK İHLALİ 

Genel kurulda önceki gün tartışılan ve dün kabul edilen kararda, İsrail’in saldırısı ‘’uluslararası hukuk ihlali’’ olarak değerlendirildi.

BAĞIMSIZ SORUŞTURMA KOMİSYONU

Saldırıyla ilgili ‘’uluslararası tarafsız bir soruşturmanın’’ açılması istenen kararda, AB ülkelerinin bu konuda gerekli katkıyı vermeleri çağrısı yapıldı.

ABLUKA TAMAMEN KALDIRILMALI

Kararda, İsrail’den, insani faciaya ve bölgenin radikalleşmesine yol açan Gazze ablukasını derhal kaldırması ve AB ülkelerinin de Gazze’ye giden kapıların sürekli açık tutulması için gerekli girişimlerde bulunması istendi.

AP TÜRKİYE’YE DESTEK OLMALI

Filistin’e yardımların artırılması gerekliliğine işaret edilen kararda, AB’nin İsrail ile Filistin arasındaki doğrudan görüşmelere destek vermesi istendi. Türkiye-İsrail ilişkilerinin zarar gördüğü belirtilen kararda, ‘’AP, Türkiye hükümetinin Filistin halkı üzerindeki yükün hafifletilmesi ve Ortadoğu barış sürecine katkı için diplomatik ve siyasi çaba göstermesini teşvik eder’’ denildi. • AA STRASBOURG 

Sınırı AB ve Türk askeri kontrol etsin 

AP’deki oturumda söz alan Yeşiller Grubu Başkanı Daniel Cohn-Bendit: Gazze’ye girecek malzemelerin AB ve Türk ordusu tarafından kontrol edilmesini istedi. Ablukanın tamamen kaldırılması gerektiğini vurgulayan Bendit, “AB, Türk ordusu ile birlikte geçiş kapılarını kontrol edebilir”diye konuştu. Parlamentonun Rum üyesi Ioannis Kasulides ise tarafsız ve uluslararası komisyonda asıl İsrail’in ısrar etmesi gerektiğini ifade etti.  Belçikalı milletvekili Véronique De Keyser ise Mavi Marmara yolcularına, “Söz veriyorum. Bir daha sizi hayal kırıklığına uğratmayacağız” diye seslendi. İtalyan Niccolò Rinaldi, de İsrail’in politikalarını anlamakta güçlük çektiğini ifade etti.

Şimdi sıra AB’ye geldi

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsrail’in İnsanlık Filosu’na yaptığı baskının AP  tarafından kınanmasını, ‘akıl, sağduyu ve vicdan yönünde bir karar’ olarak değerlendirdi. Parlamento’nun kararından saldırının uluslararası hukuğun çiğnenmesi ve acil uluslararası komisyon vurgusunun öneminedikkat çeken Bağış “Şimdi, Avrupa Birliği’nin tarihi misyonuna yakışır bir şekilde bu  kararın gereğini yerine getirmesini ve uluslararası toplumu da bu karar doğrultusunda harekete geçirerek bağımsız ve tarafsız bir uluslararası komisyonun kurulması için sesini yükseltmesini bekliyoruz” dedi.