BIST 10.054
DOLAR 35,37
EURO 36,46
ALTIN 3.021,68
HABER /  DÜNYA

AP'de Türkiye'yi askıya alacak şok gelişme! Ankara ayaklandı

AVRUPA Parlamentosu Türkiye ile ilişkileri askıya alan raporu kabul etti. Raporda ilk kez Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması çağrısı yer alıyor. Ankara'dan oylama önceki son dakika açıklamalar geliyor.

Abone ol

AP'de beklenen oylamadan son dakika haberler geldi. Parlamentoda Türkiye raporu kabul edildi. Raporla Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerisinin askıya alınması çağrısı yapılıyor. Gerekçe olarak referandumla onaylanan anayasa değişikliğinin Kopenhag kriterleriyle uyumlu olmaması gösteriliyor.

Türkiye raporu oylamasında 64 HAYIR oyuna karşılık 477 EVET oyu verildi.

Peki şimdi ne olacak?
AP'nin kabul ettiği bu raporun bağlayıcılığı bulunmuyor. Sadece AB ve üye ülkelere tavsiye niteliğinde.

Strasbourg’da genel kurulda kabul edilen Türkiye raporunu, Hollandalı parlamenter Kati Piri kaleme aldı. Karar tasarısı şeklindeki raporun bu yılki özelliği, üyelik müzakerelerinin başladığı 2005 yılından bu yana ilk defa bir AB kurumunun bu müzakerelerin resmen askıya alınması çağrısında bulunması.

TÜRKİYE : KARAR BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDE

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, oylamadan sonra açıklama yaptı ve "Bu rapor bizim için yok hükmünde aynen iade edilecek" dedi.

AP'nin Türkiye kararına Bakan Ömer Çelik rest çekti

BAHANESİ DE REFERANDUM
Taslak kararda, “16 Nisan anayasa değişikliği paketinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde” Türkiye ile üyelik müzakerelerinin ‘derhal ve resmen askıya alınması’ için AB devletleri ve Avrupa Komisyonu’na çağrıda bulunuluyor.

Avrupa Parlamentosu’na göre anayasa değişikliği paketi, Venedik Komisyonu görüş raporlarında da belirtildiği gibi, kuvvetler ayrılığı ilkesi ve Kopenhag kriterleriyle uyumlu değil. AP Kasım 2016’da aldığı bir diğer kararda da üyelik müzakerelerinin “dondurulması” çağrısında bulunmuştu.

ÜYELİK YERİNE KUVVETLİ İŞBİRLİĞİ
AP, üyelik müzakereleri yerine ‘kuvvetli işbirliğinin mümkün olabileceği ortak çıkar alanları üzerine Ankara ile samimi ve açık bir tartışma başlatılmasını’ savunuyor. ‘Ortak çıkar alanları’ olarak terörle mücadele, göç, enerji, ekonomi ve ticaret örnek gösteriliyor. Ancak, gümrük birliğinin güncellenmesi de dahil olmak üzere, tüm bu alanlarda işbirliğinin ‘insan hakları ve temel özgürlüklere saygı koşuluna bağlanması’ talep ediliyor.

FONLARI DA KESEBİLİRLER
AP, Türkiye’ye verilen üyelik öncesi AB fonlarının da gözden geçirilmesinden yana. Üyelik müzakerelerinin askıya alınması halinde bu fonların da askıya alınmasını, bu paranın doğrudan Türkiye’de sivil toplum ve sığınmacılar için kullanılmasını istiyor.

DARBEYİ KINIYORLAR AMA...
Karar taslağında 15 Temmuz darbe girişimi ve Türkiye’de gerçekleşen terör eylemleri kınanıyor, Türk hükümetinin sorumluları hukuk devleti ve adil yargı hakkı çerçevesinde yargılama hak ve sorumluluğu olduğu belirtiliyor.

VİZE SERBESTİSİ ZOR
Karar taslağında, Türk vatandaşları için Schengen alanında vize serbestisinin Türkiye terörle mücadele yasalarında temel hak ve özgürlükleri güvence altına alıcı revizyona gitmediği sürece mümkün olamayacağını belirtiyor.