BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,33
ALTIN 2.920,14
HABER /  GÜNCEL

AP Türkiye oylaması sonuçları ne AB rüyası bitti mi?

TÜRKİYE'nin Avrupa Birliği görüşmelerinin geçici olarak dondurulması AP'de oylamaya sunuldu. Saat 14.15'teki Avrupa Parlamentosu Türkiye oylama sonuçları bağlayıcı değil ancak siyasi açıdan önemli.

Abone ol

Avrupa Parlamentosu, bugün Türkiye ile pazarlıkların askıya alınmasını öngören tasarıyı oylamak için toplandı. Oturumda yapılan oylamada Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak dondurulması kabul edildi.

Türkiye ile yeni fasıl açılmaması öngörülen tasarının oylamasına Türkiye saatiyle 14.00'da geçildi. Sürpriz olmadı ve beklendiği gibi 'Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını' teklif eden tasarı kabul edildi.

OYLAMA SONUÇLARI ŞÖYLE OLDU :

EVET 479
HAYIR 37
ÇEKİMSER 107

TÜRKİYE'DEN KARARA İLK TEPKİ

Türkiye'den AP'nin kararına ilk tepki Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik'ten geldi. Çelik, "Hiçbir kıymeti yoktur açıklaması yapmıştı" dedi.

Çelik şöyle devam etti:

"Ben sık sık AB Bakanı olarak Avrupa'daki dostlarıma söylüyorum. Hiç terörün ayak basmadığı yerlerde oturup bunları konuşmak kolaydır ama Suriye ile Irak'la bin 295 kilometrelik sınırınızın olduğu bir çerçevede, Türkiye'de bu kadar yüksek bir terörle mücadelenin söz konusu olduğu bir zamanda Türkiye'yle dayanışma içerisinde olmak söz konusuyken Avrupa'da maalesef basiretsiz, vizyonsuz tartışmalar dönüyor. Bu saldırılar insanlığa karşı. Geri adım atmayacağız. Türkiye geri adım atmayacak. Panik havası yaymak istiyor ama şunu bilsinler bu terörün, destek verenlerin çirkin yüzü. Bu vesileyle kahraman asker ve polisimize bir kez daha teşekkür ediyoruz. Bugün AP'nin alacağı karar doğrultusunda tekrar bir değerlendirme yapacağız. "

KABUL EDİLMESİ NE MANAYA GELİYOR?

AP'de alınan kararın hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak siyasi bakımdan önemli bulunan bir karar.

ap turkiye oylamasi sonuclari ne avrupa parlamentosu ab
KARAR AB LİDERLERİNİN ÖNÜNE GİDECEK

AP'de alınacak karar 15-16 Aralık’ta AB liderlerini Brüksel’de bir araya getirecek olan zirveye gelecek. Bu noktada karar, Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği açısından kritik öneme sahip olacak.

AP’de oylamaya sunulan Türkiye belgesinde şunlar yer alıyor;

MÜZAKERELERİ DONDURUN: Darbe girişimi sonrasında olağanüstü hal (OHAL) kapsamında devreye sokulan önlemler güçlü şekilde kınanıyor. Türkiye’yi AB’ye sıkı şekilde bağlı tutma taahhüdünü sürdürdüğünü belirten AP, bununla birlikte AB Komisyonu ve üye ülkelere sürmekte olan müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını başlatması çağrısı yapıyor.

OHAL ŞARTI: AP, OHAL kapsamındaki önlemlerin devreden çıkması durumunda kendi pozisyonunu gözden geçirme taahhüdünde bulunuyor.

İDAM CEZASI UYARISI: Ankara’nın idam cezasını devreye sokmasının katılım sürecinin resmen askıya alınmasına neden olacağı belirtiliyor.

VİZE : Vize muafiyeti için şart olan bazıları özel öneme sahip 72 kriterden 7’sinin karşılanmadığı kaydediliyor.

GÜMRÜK BİRLİĞİ: Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin Türkiye için önemli olduğu not edilirken bu doğrultudaki çalışmaların askıya alınmasının ülke için ciddi ekonomik sonuçlar doğuracağının altı çiziliyor.

MALİ YARDIM: AB Komisyonu’na, Türkiye’ye katılım öncesi fonlardan 2017’de aktarılması öngörülen kaynağa ilişkin rapora son gelişmeleri yansıtma ve sivil topluma maddi desteğin artırılma olasılığını inceleme çağrısı yapılıyor.

ADLİ DESTEK ÇAĞRISI: AB Komisyonu, Avrupa Konseyi ve Venedik Komisyonu Türk yetkililere ek adli destek sunma konusunda teşvik ediliyor.

SİYASİ İRADE ELEŞTİRİSİ: Türkiye’nin AB’nin önemli bir ortağı olduğu onaylanmakla birlikte işbirliği isteğinin iki taraflı olması gerektiği belirtiliyor.

BELGE TÜRKİYE'YE DE GÖNDERİLECEK

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, onay süreci sonrasında belgeyi AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Konseyi ve üye ülkelerin yanı sıra Türk hükümetine ve TBMM’ye de gönderecek.