Terör örgütü PKK'nın oyunu tutmadı. Avrupa Parlamentosu'nda eleştiriler bu kez PKK'ya yöneldi.
Abone olAvrupa Parlamentosu'nun dünkü oturumunda gündem PKK'ydı. Terörün her türünü kınadıklarını belirten parlamenterler, "PKK bir terör örgütüdür. Şiddete son verdikten sonra çözüm için adım atılabilir" dedi.
Güneydoğu'daki son olayların masaya yatırılması amacıyla Avrupa Parlamentosu'nda (AP) düzenlenen oturumda verilen mesajların odağına PKK yerleşti. AP'deki siyasi gruplar adına konuşan parlamenterler ve AB Komisyonu, PKK'nın terörist örgüt olduğunun ve şiddete son vermesi gerektiğinin altını kalın bir şekilde çizdi. Oturumda Türk hükümetine de gösterileri bastırmak için aşırı uygulamalara başvurmaması telkininde bulunuldu.
Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in gezide bulunması nedeniyle katılmadığı oturumda komisyonun çizgisini Tüketicinin Korunması ve Sağlıktan Sorumlu Rum üye Markos Kyprianou savundu.
Polisin müdahalesi meşru
PKK'nın terör örgütü olduğunu ve AB'nin hazırladığı listede yer aldığını hatırlatan Kyprianou, "Terörün her türünü, kaynağı ne olursa olsun kınıyoruz" dedi. Polisin güvenlik gerekçesiyle müdahalesinin meşru olduğunun altını çizen Kyprianou, ancak aşırı güç kullanımından kaçınılmasını beklediklerini söyledi. Durumun AB Komisyonu'nca izlendiğini kaydeden Kyprianou, "Başbakan Erdoğan'ın Kürt sorununun demokratik yoldan çözümü konusunda yaptığı açıklamaların daha ileriye götürülmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Hıristiyan Demokrat Grup adına konuşan Türkiye raportörü Camiel Eurlings, "PKK terörist bir örgüttür ve terörün özrü olamaz" dedi. Eurlings, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Erdoğan, Kürt sorunu konusunda etkileyici açıklamalar yapmıştı. Bunların sözden eyleme geçmesi gerekiyor."
Sosyalist grup adına konuşan Emine Bozkurt da sorunun çözülmesi konusunda Türkiye'ye şans verilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'yle başlatılan müzakere sürecinin provokatörlerce sabote edilmesine izin vermemeliyiz" şeklinde konuştu.
Terörist yöntemler
İngiliz parlamenter Geoffrey Van Orden, "PKK terör ve şiddete son vermeli. Türk yetkililer ancak bundan sonra kapsamlı bir çözüm için bir adım atabilirler" dedi. Liberal grup adına konuşan Sarah Ludford, PKK'nın terörist yöntemler uyguladığının altını çizdi.
Yunan parlamenter Panagiotis Begilitis ise sorunun Türkiye'nin toprak bütünlüğü içinde çözülmesi gerektiğini söyledi.
56 parlamentere AP içinden yanıt
Kürt sorununa tek taraflı yaklaşımları ve Ankara'ya soğuk bakmalarıyla öne çıkan AP'nin 56 üyesinin Diyarbakır olayları nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği 'kınama' mektubuna yanıt yine AP içinden geldi. AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ve Cem Özdemir, kaleme aldıkları bir mektupla meslektaşlarının konuyu siyah-beyaz olarak görmelerinden yakındı. PKK'nın, ateşkes ilan eden ETA'dan yanlış dersler çıkardığını savunan iki parlamenter, örgüt şiddete son vermedikçe bölgeye yönelik adımların boşa çıkacağını vurguladı.
Polisin Diyarbakır ve Kızıltepe'deki yaklaşımlarını kınayan Lagendijk ve Özdemir, bununla birlikte PKK'nın provokasyonlarını da güçlü bir biçimde kınadıklarını dile getirdiler. Kürtlerin, PKK'nın askeri kanadındaki iyi niyetle hareket etmeyen liderlerin esiri olmaması gerektiğini vurgulayan mektupta bölgede öncelikle yapılması gerekenin sosyoekonomik geri kalmışlığın giderilmesi olduğu dile getirildi.