Avrupa Parlementosu, Türkiye'den, siyasi görüşleri yüzünden mahkum olan herkese genel af çıkartmasını da istedi.
Abone olAvrupa Parlamentosu (AP), DGM'nin DEP'in eski milletvekillerini, yine 15 yıl hapis cezasına çarptırmasını kınadı. AP'nin kararında, ”DEP davasının, Türkiye'de reformları engellemek isteyenler tarafından kullanıldığı” vurgulandı ve siyasi mahkumlara genel af talep edildi. DEP Davası, AB Komisyon raporunda da yer alacak.
Avrupa Parlamentosu (AP), DGM'nin, kapatılan DEP'in eski milletvekillerini, yeniden yargılama sonucu yine 15 yıl hapis cezasına çarptırmasına ilişkin hazırlanan tavsiye karar tasarısını kabul etti.
DGM kararının kınandığı kararda, davanın “Türk yargı sistemiyle AB yargı sistemi arasında farkı göstermek açısından de örnek teşkil ettiği” belirtildi.
DEP Davası, Türkiye hakkında müzakere tarihinin verilmesi için büyük önem taşıyan ve Ekim ayında açıklanacak AB Komisyon raporunda yer alacak.
SİYASİLERE GENEL AF TALEBİ
AP kararında, DGM'nin verdiği mahkumiyetin, “Türk hükümetinin adli sistemle ilgili başlattığı reformlara açıkça tezat teşkil ettiği” bildirildi.
DGM'lerin kaldırılması için hükümete ve TBMM'ye çağrıda bulunulan kararda, Yargıtay'ın, mahkumiyet kararını bozmasının umut edildiği görüşü ifade edildi.
AP'nin kararında ayrıca, hükümetin, siyasi görüşleri yüzünden mahkum olan herkese genel af çıkartması çağrısında bulunuldu.
DEP KARARI, AB'NİN EKİM AYINDAKİ RAPORUNA GİRİYOR
Eski DEP milletvekillerinin yeniden 15'er yıl hapis cezalarına çarptırılması, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) tartışıldı. Parlamentonun sabah oturumunda konuşan AB Komisyonu temsilcisi Paul Nielsen, bu kararın, ''Türkiye'de yapılan reformların uygulamadaki eksikliklerini'' ortaya koyduğunu savundu.
''DGM'lerin tamamen kaldırılması veya Avrupa standartlarına getirilmesi'' görüşünü dile getiren Nielsen, ''bu konunun Türk hükümetinin de gündeminde olduğunu'' kaydetti. Nielsen, AB Komisyonu'nun Türkiye hakkında Ekim ayında yayınlayacağı raporda, bu konuların önemle dikkate alınacağını söyledi.
Genel kurul oturumunda söz alan Avrupalı parlamenterler de, DGM'nin kararından üzüntü duyduklarını belirten ve genelde DGM'lerin kaldırılmasını savunan konuşmalar yaptı.
AVRUPA PARLAMENTOSU'NDA DGM TEPKİSİ
İngiliz Sosyalist parlamenter Richard Balfe, DGM'nin kararını eleştirdi ve ''Yargı bu davada beklediğimiz esnekliği göstermedi'' diye konuştu.
Avusturyalı Sosyalist parlamenter Hannes Swoboda, ''bu karar yüzünden hükümetin eleştirilemeyeceğini'' belirtti ve ''yargı ile idari mekanizmanın da hükümetin reform sürecinde gösterdiği çabaya ayak uydurması'' gerektiğini söyledi.
LAGENDİJK: YARGI REFORMLARA UYUM GÖSTERMİYOR
AP ile TBMM arasında danışma organı vazifesi gören Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı ve Yeşil Grup üyesi Joos Lagendijik, ''mahkemede savunma hakkının ihlal edildiğini'' ve ''duruşmaların bir şovdan öteye geçemediğini'' ileri sürdü. Lagendijik, yargı ve idari mekanizmayı, ''hükümetin başlattığı reformlara uyum göstermemek'' ile suçladı.
AP'nin Türkiye raportörü Arie Oostlander, Türkiye'de hükümetin reformlar konusunda iyi niyetli davrandığına inandığını belirtti, ancak bu çabanın olumlu yönde kullanılamadığı görüşünü dile getirdi.Oostlander, DGM'lerin kaldırılması gerektiğini de söyledi.
OZAN CEYHUN: TÜRKİYE'YE ZARAR VEREN GELİŞME
Sosyalist Grup'un Türk asıllı Alman üyesi Ozan Ceyhun ise yazılı basın açıklamasında, DGM'nin kararını, ''Türkiye'ye zarar veren bir gelişme'' olarak niteledi. Ceyhun, ''Türkiye insanının geleceği açısından çok önemli bir süreçte bu karar AB kamuoyu nezdinde Türkiye'nin imajına zarar verebilecek nitelikte'' ifadelerine yer verdi.
TAVSİYE KARARI OYLANACAK
AP'deki siyasi grupların DGM kararına ilişkin hazırladıkları ortak tavsiye kararı öğleden sonra oylamaya sunulacak.
Ankara 1 No'lu DGM, kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ı, yeniden yargılandıkları davada dün yeniden 15'er yıl ağır hapis cezasına çarptırmıştı.