BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Anzer balı dudak uçuklattı

Bu yıl sadece 2 kilogram üretilen dünyaca ünlü Anzer balının kilosu 400 YTL olarak açıklandı.

Abone ol

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl olumsuz hava şartları nedeniyle Anzer balı üretimi gerçekleştirilemediğini söyledi.

Çatır, her yıl Anzer balı üretim miktarında düşüş yaşandığını belirterek, ''Bu düşüş hem üreticilerimizin, hem de Anzer balını sürekli tüketen vatandaşlarımızın mağdur olmasına neden oluyor'' dedi. Bu sezon hava koşullarının bal üretimi için uygun olmadığını ifade eden Çatır, ''Sis, yağmur ve aşırı sıcak havalar nedeniyle bal üretimi gerçekleşmedi. Aniden bastıran sis ve ardından açan güneş çiçeklerin kuruyup yok olmasına yol açtı'' diye konuştu.

YARISI DA TAHLİL DE KULLANILDI

Geçen yıl yaklaşık 150 kilogram Anzer balı üretimi gerçekleştirildiğini ve kilosunun 380 YTL'den satışa sunulduğunu anımsatan Çatır, ''Buna rağmen vatandaşlarımızın yoğun talebini karşılayamadık. Bu yıl ise üreticilerimiz 2 kilogram bal üretimi gerçekleştirdiler. Üretilen balın yarısı da zaten tahlilde gitti. İki üreticimiz tahlilden geri kalan balı sattılar'' diye konuştu.

Çatır, Anzer balı üretimi olmamasına rağmen kooperatif olarak bu yıl Anzer balının fiyatını 400 YTL olarak açıkladıklarını belirterek, şunları söyledi: ''Fiyat açıklamamızın nedeni vatandaşlarımızın sahte Anzer balını satın almalarını engellemektir. Kooperatifimizin en önemli görevlerinden biri Anzer balının üretimini artırmak, kalitesini korumak ve taklit edilmesini önlemektir. Bazıları internet üzerinden olmak üzere çok sayıda firma Anzer balı adı altında bal satışı gerçekleştiriyor.

Anzer balı çok az miktarda üretilmesine rağmen piyasada Anzer balı adı altında tonlarca bal satılıyor. Balın marka tescili ve satışı yalnızca kooperatifimize aittir, bayimiz yoktur. Vatandaşlar bu tür firmalara aldanmasın. Yaşanan bu tür sahtekarlıkları önlemek amacıyla fiyat açıkladık. Vatandaşlarımızın bu yıl piyasada Anzer balı olmayacağını ve kooperatifin verdiği fiyatı da bilmelerini istiyoruz.'' Artık bu aydan sonra bal üretiminin gerçekleşmeyeceğini belirten Çatır, ''Anzer Yaylasında yaklaşık 150 üreticimiz haziran ayının ilk haftasından itibaren bal üretimi yapmaya başladı, ancak hava şartları umduğumuz gibi olmadığı ve üreticimizin eli boş kaldı'' dedi.