BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Antep'te 400 yıllık kilise restore ediliyor

Gaziantep'in Nizip ilçesinde 400 yıllık Bizans kilisesinde restorasyon çalışmaları son hız sürüyor.

Abone ol

Gaziantep'in Nizip ilçesinde bulunan ve yapı tarzından Bizans döneminden kaldığı sanılan Kilise'nin Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu başladı. 6 ay sürecek çalışma sonrası Kilise, Kültür ve Sanat Merkezi olarak kullanılacak.

Tescilli vakıf eseri olan ve Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan Fevkani Kilisesi'nin restorasyonu için yaklaşık 500 bin TL harcanacak. Daha sonra kilise turizme kazandırılacak.

Alınan karar gereği kilise Nizip Kaymakamlığı tarafından kültür merkezi olarak kullanılacak, çeşitli konserlerin, konferansların verileceği, sergilerin açılacağı, el sanatları ürünlerinin sergileneceği, tarihi, sanatsal bir mekan haline getirilecek. Kilise 500 metrekarelik bir alana sahip.

Hasar ciddi boyutlarda

400 yıllık binanın çok büyük hasara uğradığını söyleyen kilise restorasyonunda görevli Restorator Mimar Serdar Polat, yapılan çalışmayla ilgili şunları söyledi:

''Çalışmalarımız 6-8 ay sürecek. Yapı günümüze kadar ciddi tahribat geçirmiş, sukrual bozulmalar söz konusu. Mesela ön cephede gördüğünüz ayrılmalar, ön cephenin ciddi anlamda yıpranmış olduğunu ve 1980'li yıllarda yapılan bir onarımda, tamamen yapılan onarımın hepsinde beton ve çimento esas olması, yapıya ciddi anlamda bir zarar vermiş durumda. Restorasyonda öncelik olarak çimento esaslı sıvayı ve harcı yapıdan uzaklaştırıyoruz. Daha sonra beton sökümünden sonra taşların mevcut durumu ortaya çıkıyor ve çürümüş taşları değiştiriyoruz.''

Kilise hakkında

Gaziantep Nizip ilçesi, Şıhlar Mahallesi'nde bulunan kilisenin yapım tarihi bilinmiyor. Bu konuda kaynaklarda herhangi bir bilgiye rastlanmadığı gibi kitabesi de yok. Yapı tarzından XI.-XII. yüzyıllarda Bizans döneminde yapıldığı sanılıyor.

Moloz taştan, dikdörtgen planlı olan kilisenin apsidi yarım yuvarlak olarak dışa çıkıntılı. İçerisindeki bezeme ve Aziz tasvirlerinin günümüze gelemediği gözlenirken, kilisenin, Osmanlılar döneminde han olarak, 1. Abdülhamit döneminde ise çıkarılan fermanla 1789 yıllarında bir kısmının cami olarak kullanıldığı biliniyor. Kilise, son 30 yıldır da mahalleli tarafından depo olarak kullanılıyordu.