Antarktika'dan trilyon tonluk buz dağı koptu
Antarktika'da Lüksemburg'un iki katı büyüklüğündeki bir buzul dağı kırıldı. 5 bin 8000 kilometrekarelik buzulun kopması Antarktika'nın görünüşünü değiştirdi.
The Guardian'ın haberine göre Antarktika'daki Larsen C buzul rafından trilyon tonluk bir buzul dağı koptu. Uydu verileri de kopuşu doğruladı. Kırılmayla birlikte Larsen C buzul rafının yüz ölçümünün yüzde 12 küçüldüğü açıklandı. A68 olarak adlandırılması beklenen yeni buz dağı, 2000 yılında Ross buz rafından ayrılan B-15'in yarısı kadar olduğu bildiriliyor. Ancak müstakbel A68'in, şimdiye dek kaydedilen en büyük 10 buz dağının arasında yer aldığı söyleniyor.
Leeds Üniversitesinden buzulları uydudan gözlemleyen uzman Anna Hogg "Bu kopan parçanın büyüklüğü göz önüne alındığından gerçekten büyük bir olay" diye konuştu. Bazı uzmanlar yeni buzul dağının daha küçük parçalara ayrılmasının muhtemel olduğunu söylüyor.
"Anktartika'nın görünümü değişti". Kırılmayla birlikte Anktartika'nın görünümünün değiştiğini söyleyen uzmanlar, kırılmanın deniz seviyesinde yükseltme yaratmayacağını söylüyor. Ancak uzmanlar yeni buzul dağının daha az kararlı olacağını ifade ediyor. Uzmanlara göre Larsen C'nin kırılmasında küresel iklim değişikliğinin payı henüz bilinmiyor, ancak bazı uzmanlara göre nedenleden biri küresel iklim değişikliği olabilir. Larsen A ve Larsen B buzul raflarının parçalanmasında küresel iklim değişikliğinin rol oynadığı kabul edilmişti. 24-27 Haziran tarihleri arasında buzulun hareketi hız kazanmış ve çatlak günde 10 metre kadar genişlemeye başlamıştı.Dev çatlak 2014'te fark edilmişti.