BIST 9.185
DOLAR 34,38
EURO 36,84
ALTIN 2.971,78
HABER /  DÜNYA

Antarktika'da buzların içinden uzaylı çıktı

Antarktika’daki IceCube Teleskop Laboratuarı’nda 1 kilometre küplük buzun içinde 28 atom altı parçacığı bulundu. Bu parçacıkların ilk yüksek enerjili nötrinolar olduğu belirlendi.

Abone ol

ANTARKTİKA’da bulunan IceCube Teleskop Laboratuarı’nda çalışan bilim insanları uzaydan gelen 28 atom altı parçacığı keşfetti. Atomu oluşturan madde anlamına gelen atom altı parçacıkları 1 kilometre küplük buzun içinde bulundu.

Araştırmacılar bu parçacıkların Güneş Sistemi’nin içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi’nin dışından geldiğini açıkladı. Evrenin oluşumuna ilişkin önemli bilgiler sağlayacak olan parçacıklara ilişkin keşfi açıklayan bilim insanları buluşun kara delikler, titreyen yıldızlar ve atomaltı parçacıklar yayan gökcisimlerinin gizemlerinin çözülmesine yardımcı olacağını belirtti. Diğer bir adı ‘nötrino’ olan parçacıklarla ilgili konuşan IceCube Teleskop Laboratuarı çalışanlarından Francis Halzen, “Bunlar Güneş Sistemi’nin dışından gelen ilk yüksek enerjili nötrinolar” dedi.


 GİZEMLER ÇÖZÜLECEK

Halzen, yıldızlar arası atom altı parçacıklarına, Dünya üzerinde daha önce sadece bir kez, 1987 yılında rastlandığını hatırlattı. Ancak o parçacıkların Güneş Sistemi’nin dışından gelmediği düşünülüyor. Halzen ayrıca yeni bulunan parçacıkların 1987 yılındakilere göre 1 milyon kez daha fazla enerjiye sahip olduğunu söyledi. Araştırmada görev alan bir diğer bilim insanı Naoko Kurahashi-Neilson, “Çalışmamız, dünyadaki en önemli parçacık fiziği projesi. Gelecek 10 yıl içerisinde toplayacağımız veriler, enerjinin kaynağını ortaya çıkarmamızı sağlayacak” diye konuştu. Araştırma saygın bilim dergisi Science’da yayımlandı. 

ozel.20131125113701.jpg