Artvin'in Hopa ilçesinde yaşayan ve 2 yıldır annelerini göremeyen 3 kızına valilik sahip çıktı.
Abone olRusya Federasyonu'ndaki ailesini ziyarete giden ve resmi nikahı bulunmadığı için vize ihlali gerekçesiyle bir daha Türkiye'ye girişine izin verilmeyen Kırgızistan uyruklu kadının, Artvin'in Hopa ilçesinde yaşayan ve 2 yıldır annelerini göremeyen 3 kızına valilik sahip çıktı.
Hopa Kaymakamı Abdullah Akdaş, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu'nun talimatıyla ilçenin Kemalpaşa beldesinde, kızları Gülsenem (11), Kader (10) ve Songül Karaibrahimoğlu (9) ile yaşayan Ali Osman Karaibrahimoğlu'nu ziyaret etti.
Karaibrahimoğlu, Kaymakam Akdaş'a, Kırgızistan asıllı olduğunu, 1976 yılında Türk vatandaşlığına geçtiğini, Kırkızistan vatandaşı olan akrabası Munura ile 1999'da Kemalpaşa'da evlediklerini söyledi.
Belgelerinin eksik olmasından dolayı resmi nikah yapıp, eşini Türk vatandaşlığına geçiremediğini, dolayısıyla evlilik cüzdanı da çıkaramadıklarını belirten Karaibrahimoğlu, süreç içinde eşinin vizesini yenilememesinden dolayı cezalı duruma düştüğünü anlattı.
Evliliklerinden 3 kızının dünyaya geldiğini ifade eden Karaibrahimoğlu, ''Evlilik cüzdanımız olmadığı için çocuklarımı geçen yıla kadar nüfusa kaydettiremedim. Bu nedenle çok mağdur olduk. Durumumuzdan haberdar olan kaymakamlık ve Artvin Valiliğinin talimatı sonucu, nüfus müdürlüğü yetkilileri noter tespitiyle çocuklarımı kayıt altına aldı ve onlara kimlik çıkarttılar'' dedi.
Eşi Munura'nın, 2008'in ekim ayında Rusya Federasyonu'nda yaşayan ailesini ziyarete gittiğini, resmi nikahı bulunmadığı ve vize ihlali yaptığı gerekçesiyle bir daha Türkiye'ye girişine izin verilmediğini ifade eden Karaibrahimoğlu, şöyle devam etti:
''Bunun üzerine eşimi, resmi nikah kıyarak Türkiye'ye götürmek üzere Rusya Federasyonu'na gittim. Ancak bürokratik sorunları aşamadığımız için nikah kıyamadık. İşsiz olduğum için maddi imkansızlıkların da etkisiyle bu girişimimi daha sürdüremeyip tek başıma Hopa'ya dönmek zorunda kaldım. Eşim Rusya'da, ben 3 çocuğumlu Hopa'da kaldım. Çocuklarım 2 yıldır annelerini görmüyor, onu çok özlediler. Rüyalarında annelerini sayıkladıkları bile oluyor. Her gün anneleri için gözyaşı döküp, ne zaman geleceğini soruyorlar.''
Elektrik borcunu ödeyemediği için evinde 6 aydır elektriklerinin kesik olduğunu da dile getiren Karaibrahimoğlu, Kaymakam Akdaş'dan eşinin Türkiye'ye getirilmesi ve kendisine iş bulunması konusunda yardım istedi.
Kaymakam Akdaş, bazı bölümlerinde sıvaları dökülmüş evde incelemelerde bulundu, yanında getirdiği içinde ayakkabı ve çeşitli giysiler bulunan paketleri çocuklara verdi, bazı giysileri çocuklara giydirerek olup olmadığını kontrol etti.
Bu arada, evin elektriği Akdaş'ın talimatıyla borcu Kaymakamlık tarafından ödenerek bağlatıldı, ayrıca, aileye bir miktar maddi yardım da yapıldı.
-''ÇOCUKLARIN ANNE HASRETİNİ GETİRMEK İÇİN...''
Aileyi bir araya getirmek için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirten Akdaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bunun için izlenebilecek iki yol olduğunu ya Munura'nın Türkiye'ye getirilerek ya da Ali osman Karaibrahimoğlu'nun Rusya Federasyonu'na giderek resmi nikah kıyması halinde sorunun ortadan kalkacağını, ailenin kavuşacağını söyledi.
Kırkızistan vatandaşı olan Munura'nın birkaç gün içinde Rusya Federasyonu vatandaşlığına geçeceğinin bilgisini aldıklarını belirten Akdaş, ''Vize ihlali nedeniyle annenin Türkiye'ye girişi konusunda engel var. Şimdilik Karaibrahimoğlu'nun Rusya Federasyonu'na giderek, orada resmi nikah kıymaları daha mantıklı görünüyor. Bunun için gerekli maddi kaynak Kaymakamlığımız tarafından sağlanacak. Çifte gerekli kolaylığın gösterilmesi için Trabzon'daki Rusya Konsolosluğu ile temasa geçmeyi planlıyoruz. Aileyi kısa sürede biraraya getirip, 2 yıldır süren bu hasreti bir an önce sonlandıracağımıza inanıyoruz'' diye konuştu.
Akdaş, ailenin oturduğu evin bir akrabalarına ait olduğunu, bu nedenle aileye evin yakınında prefabrik bir konut yaptıracaklarını, konutun siparişini de verdiklerini belirtti. Akdaş, ayrıca aileye maddi yardım yapılacağını, çocukların kaymakamlığın eğitim yardımından yararlandırılacağını da kaydetti.
-''DÜN GECE ANNEMİ RÜYAMDA GÖRDÜM''-
İlköğretim 5. sınıfta okuyan Gülsenem, 4. sınıfta öğrenim gören Kader ve 3. sınafa giden Songül Karaibrahimoğlu, her sorulduğunda annelerine duydukları özlemi büyük bir hüzünle anlatıyorlar.
Gülsenem Karaibrahimoğlu, kardeşleri gibi kendisinin de 2 yıldır annesini görmediğini belirterek, ''Dün gece rüyamda annemle konuşuyordum, onu çok özlediğimi söylüyordum'' dedi.
Evlerinde telefon bulunmadığını, bu nedenle komşularının telefonunu kullanarak haftada bir iki kez annesi ile görüştüklerini anlatan Gülsenem, ''Telefonda hem biz hem de annem ağlıyor. Annemizin kokusunu özledik, ona sarılacağımız günü sabırsızlıkla bekliyoruz'' diye konuştu.
Songül Kraibrahimoğlu ise küçük olduğu için annesinin simasını hatırlamadığını belirterek, kavuşacakları günü sabırsızlıkla beklediklerini dile getirdi.
Karaibrahimoğlu ailesinin hem komşuları hem de akrabaları olan Sevgi Karaibrahimoğlu ise ailenin çok zor durumda olduğunu, çocukların sürekli anne özlemiyle ağladığını söyledi. Bu duruma çok üzüldüklerini ifade eden Karaibrahimoğlu, ellerinden geldiğince onlara yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydetti.