BIST 9.949
DOLAR 35,27
EURO 36,74
ALTIN 2.986,30
HABER /  SAĞLIK

Annelerden gribe karşı mucize formüller

Domuz gribi kabusu en çok annelere basıyor.. Anneler çocuklarını nasıl koruyor, ne gibi formüller deniyor? İşte o sihirli formüller...

Abone ol

Annelerin bugünlerde en çok konuştuğu konu ne dost mektubu ne eve dönüş ne de borsadaki düşüş...

Varsa yoksa domuz gribi... Gribin görülmediği okul neredeyse yok gibi. Gribin gittikçe yaygınlaştığı ve asıl vuruşu Ocak ayında yapacağını düşünen anneler 'Çocuklarımızı okula yollamamak çözüm değil' diyerek domuz gribine karşı formüller arayışında...

Virüsten korunmanın başlıca şartı vücudun direncini artırmak. İşte anneler de kendi aralarında konuşup; her uzmana kulak verip; sihirli formüller deneyerek çocuklarını ve sağlıklı kalıp onlara bakabilmek için kendilerini korumaya çalışıyor.. Geçmiş zamanın 'kocakarı ilaçları'nı andıran bu anne formüllerini sizin için derledik..

1.Artık çok bilineni ve yaygını; antibakteriyel temizleme jelleri: Piyasada tükenmiş durumda. Artık her aradığınız adreste bu jelleri bulmak mümkün değil. Dolayısıyla bulduğunuzda birkaç tane almanızı öneririz. Okul çantasında bulunmalı.

2. Sağlık Bakanlığı'nın da tavsiyesiyle 9 ölçek suyun içine 1 ölçek çamaşır suyu karıştırarak evin günlük temizliği. Özellikle banyo ve mutfak yüzeyleri ile en çok dokunulan kapı kolu ve elektrik düğmeleri...

3. Özellikle A, B6, C, D ve E vitaminlerinden oluşan vitamin takviyesi... Bu  vitaminler bağışıklık sistemini güçlendiriyor..

4. Bitki çayları: Özellikle ekinezya. Aktardan ekinazya bitkisini alıp kaynamış suyun içinde 3 dakika kadar kaynatarak bal ya da pekmezle çocuğa içirmek. Ilık içeceklerin boğaz yolunu temizlediğini hatırlatalım.

Ihlamur+zencefil+çubuk tarçın+ ayva çekirdeği ya da kabuğu+ elma kabuğu karışımı.. Yine aynı şekilde kaynatılmış suyun içinde 3 dakika demlendikten sonra içirmek.

Rezene+nane+kekik karışımı yine aynı usulle demlemek..

5. Kuşburnu, vişne ve kızılcık şurupları... Ilık olarak içirildiğinde dezenfektan etkisi de yapıyor.

6. Sarımsak süt karışımı: Sarımasağı; acı tadının ve kokusunun giderilmesi için ılınmış 1 bardak sütün içinde kaynamaya bırakarak çocuğa içirmek. Sarımdak antiseptik ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle biliniyor.

7. Ağza gargara: Mikropların vücudumuza girdiği kapı olan ağzın temizliği için günde 2 kez tuzlu ılık suyla gargara yaptırmak. Ya da çocukların kullanabileceği antiseptik gargaralar da doktor tavsiyesiyle alınabilir.

8. Karanfil: Bir iki adet karanfilin ağızda çiğnenerek atılması da ağızda dezenfeksiyon işlevi görüyor.

9. Burun temizliği: Burun da yine ağız gibi mikropların tutunduğu bir başka organ. Burnu gün içinde sümkürerek temizlemek. Hatta şırınga yardımı ile günde iki kez tuzlu suyla yıkamak burnu koruyor.

10. Nar suyu: Cennet meyvesi diye de adlandırılan bu meyve çok güçlü bir antioksidan. Vitamin ve aynı zamanda vitaminlerin etkisini güçlendiren mineralleri içinde barındırıyor. Her gün mutlaka narı tane tane yedirmek ya da suyunu içirmek.

11. Yoğurt özellikle de kefir: Prebiyotikten zengin hayvansal bu gıda bağışıklık sitemini güçlendirmede birebir.

12. D vitamini ağırlıklı gıdalar: C vitaminini bağışıklık sistemini desteklediği bilinir de D vitamini nedense hep unutulur. Birçok uzmana göre D bu konuda daha da etkin C'den. D vitamini zengin gıdalara ağırlık vermek: Peynir, tereyağı, yumurta, süt, yoğurt (kefir veya probiyotik yoğurt), balık (Özellikle sardalya, uskumru ve alabalık), tahıl gevrekleri...

13. Okaliptus yağı: Okaliptus yağını kaynamış suyun içine birkaç damla damlatarak buharını teneffüs etmek. Bu buharın burun ve boğaz yollarını dezenfekte ettiği söyleniyor.

14. Bağışıklık sistemini güçlendiren bitkisel ilaçlar: İmmuneks tablet büyükler için; İmmuzing şurup da çocuklar için. Çocuklarına bu bitkisel şurubu veren anneler var. Ama piyasada bulmak pek mümkün olmuyor.

15. Beslenme: Bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve minerallere dikkat ederek öğünleri hazırlamak.

Vitamin A :
Balık karaciğer yağı, karaciğer

Beta karoten (proVitamin A) :
Havuç, ıspanak, kavun, kayısı

Vitamin B2 (Riboflavin) :
Tüm hububat, yağsız et, süt, yumurta, karaciğer, kuru maya

Vitamin B6 (Pyridoxine) :
Tüm hububat, yağsız et, süt, yumurta, karaciğer, kuru maya ve muz

Folik Asit :
Yeşil yapraklı sebzeler, etler

Pantotenik asit :
Bira mayası, baklagiller, alabalık, tüm hububat

Vitamin C :
turunçgiller, çilek, karnabahar

Vitamin E :
Yeşil yapraklı sebzeler, yumurta sarısı, karaciğer, buğday

Selenyum :
sarımsak, baklagiller, balık, kuşkonmaz

Demir :
Karaciğer, bezelye, yumurta sarısı, kuşkonmaz

Çinko :
Karaciğer, soya fasulyesi, ayçiçeği tohumları

Magnezyum :
Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, deniz ürünleri

Manganez :
Muz, kepek, ananas, fındık

Protein :
Yağsız et, kümes hayvanları, balık, yumurta, baklagiller, karnabahar, ayçiçeği tohumları

Antioksidanlar :
turunçgiller, baklagiller, tüm hububat

Botanik Faktörler (Phytonutrients) :
Tüm bitkisel besinler