BIST 9.916
DOLAR 35,21
EURO 36,67
ALTIN 2.961,00
HABER /  GÜNCEL

Anne rahminden yüzme havuzuna

Dünyaya geleli sadece 4 ay olmasına rağmen aldıkları yüzme eğitimiyle suda nefeslerini tutabiliyor, dalış refleksleriyle değme dalgıçlara taş çıkartıyorlar.

Abone ol

Bebek ve Okul Öncesi Yüzme Eğitmeni Yasemin Sanar Çulha, bebekleri suyla tanıştırıyor... Turizmci olan 34 yaşındaki Çulha'nın oğlu Pamir, dünyaya geldiğinde gaz sancısı çekiyor ve rahat uyku uyuyamıyordu. Çulha, oğlunu 8 haftalıkken suyla tanıştırdı. Suyun içinde büyük bir huzura kavuşan Pamir'in hareketlerini gözlemleyen anne Çulha, suyun bebekler üzerindeki olumlu etkisi keşfetti.

Ve bebek yüzme eğitimi almak için İngiltere'de faaliyet gösteren STA'nın (Swimming Teachers Association) dünya çapında geçerli bebek ve okul öncesi yüzme eğitimini ve diğer güvenlik eğitimlerini başarıyla tamamladı. Bu alanda kendini daha fazla geliştirmek için de, World Wide Swim School'un Avustralya disipliniyle oluşturulmuş bebek yüzdürme eğitimlerine de katılıp, İstanbul'da Swimbaby Okulu'nu kurdu. Çulha, Swimbaby'i, bebeklere ve okul öncesi çocuklara doğuştan sahip oldukları dalış ve su altında nefes tutma refleksini, verilen komutlar sayesinde kullanmalarını, fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimlerini destekleyen bir su aktivitesi olarak tanımlıyor.

7 AYDA 150 BEBEK

Eğitimlere başlayalı 7 ay olmasına rağmen 150'ye yakın bebek öğrencisi olan Çulha, "Oğlum Pamir'in doğumuyla hayatım değişti. Bebeğim şimdi 20 aylık oldu. Ve şimdi Pamir ile birlikte diğer bebeklerin de sudaki mutluluğuna tanıklık ediyorum" diyor. Bebeklerde yüzme refleksi bulunduğunu söyleyen Çulha, şunları söylüyor: "Bradikardik tepki de denilen bu refleks, bebeklerin suya daldıklarında nefeslerini tutmalarına ve gözlerini açmalarına sebep olmaktadır. 3 ila 15 aylık bebeklerle dalma refleksi üzerinde çalışma yapan araştırmacılar, nazikçe suya daldırılan bebeklerden hiçbirinin su teneffüs etmediğini görmüşlerdir. Bebeklerin dalma anı ve sonrasında endişe taşımadıkları, hatta bir sonraki dalış için istekli oldukları araştırmalarda gözlenmiştir. Bebek suyun altına girdiğinde, gırtlak kapağı kapanarak suyun gırtlaktan geçişini engeller. Bebeklerin suya olan içgüdüleri 9 aya kadar devam eder ve bebekler kendilerini rahatça suya bırakıp, yunus gibi kıvrılarak suyun içinde yüzebilirler."