BIST 9.577
DOLAR 34,00
EURO 37,88
ALTIN 2.824,81
HABER /  GÜNCEL

Anne ben neden 'Y.O.'yum?

AIDS’li kan davasıyla Türkiye gündemine oturan Y.O'nun, annesine sorduğu soru yürekleri burktu.

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 14 yıl önce Kızılay’ın AIDS’li kan verdiği Y.O’yla ilgili Türkiye’yi 381 Euro tazminata mahkum etti.

Ayrıca minik çocuğun yaşam boyu sınırsız sağlık hizmeti alması kararlaştırıldı. Türkiye AİHM’e kişisel başvuruda kazanılan en yüksek tazminatı konuşurken anne Neşe O. ile baba Nazif O. da hukuk mücadeleleri sürecinde yaşadıkları acı dolu günleri anlattı. Karar karşısında gözyaşlarına boğulan anne Neşe O. “Keşke oğlum sağlıklı olsaydı da çadırda yaşasaydım.

Hiçbir şey oğlumun sağlığından önemli değil. İnşallah bundan sonra başka Y.O’lar olmaz ve böyle olaylar yaşanmaz” dedi. 2 ayrı psikoloğun sürekli oğullarıyla ilgilendiğini anlatan anne “Bir gün oğlum internette kendisiyle ilgili çıkan bir haberi okuyordu. Bana ‘Anne neden sürekli adımı Y.O. diye yazıyorlar’ diye sordu. Ben de ‘hastalığını kimse bilmesin ve deşifre olmayasın diye’ dedim. Çocuk 14 yaşında olmasına rağmen henüz olayların bilincinde değil” diye konuştu.

Hastalığını psikologlar anlatacak

Yeni Y.O’ların olmaması için 14 yıldır hukuk mücadelesi veren anne Neşe ile baba Nazif O. oğullarının moralini yüksek tutmak için çabalıyor. Y.O gibi kendilerinin de psikolojik tedavi gördüğünü söyleyen anne Neşe O, uzmanların önümüzdeki günlerde oğluna yavaş yavaş hastalığını anlatmaya başlayacaklarını belirtti.

Manken olmak istiyor

Baba Nazif O. “Oğluma bazen ne olmak istediğini soruyorum. O da sürekli kan alınırken canı acıdığı için ‘doktorluğun dışında her şey olabilirim’ diyor. Ama özellikle manken olmayı çok istiyor. Bazen gözlükleri takıp evde mankenlik yapıyor. Alacağımız tazminatı yine oğlumun geleceği ve okuması için harcayacağız. Keşke bu imkanları bize ülkemiz sağlasaydı” dedi.