Çocuk danışmanı Hakan Metan'dan anne ve babalara çocuk yetiştirme önerileri...
Abone olİstanbul Sarıyer ilçesi kazım Karabekir İlköğretim Okulu Türkçe öğretmeni Berna GÜCER rehberliğinde "Biz Okuyoruz" projesi kapsamında her ay veliler bir kitap okuyor ve onun yazarıyla söyleşi yapılıyor.
Bu ay ki yazar ve psikolojik danışman Hakan Metan "Bu çocuk Beni Anlamıyor "konulu seminer verdi.
İşte işin uzmanından anne ve babalara çocuk yetiştirme konusunda tüyolar...
ÇOCUKLAR KISKANIR
Bazı anneler üç çocuğu olduğu halde sadece iki çocuğa şefkat gösterirken on tane çocuğu olan anne hepsine şefkat gösterir. Bazı çocuklar arkadaşlarını ya da kardeşlerini kıskanırlar. Anne ve babalar bu sorunu çözemezler. Bırakın ki onlar kıskanarak kıskanmamayı öğrensinler kavga ederek kavga etmemeyi öğrensinler. Çocuklar ergenlik çağlarına girdiklerinde genelde anneleri dinlemezler. Bu durumda çocukla baba ilgilenmelidir. Çocuk yanlış bir davranış yaparsa tabi sinirleniriz fakat sinirlere hakim olmalıyız. Kimi anne ve babalar çocuk karnesinde beş getirmiş diye aferin derler. Çocuk karnede beş getirmiş diye aferin demek önemli değildir. Çocuk beş almış üç almış o önemli değildir. Önemli olan çocuğun dersleri anlamış olmasıdır. Çocuğa bunun için aferin demelisiniz. Eğer çocuğunuzun eksikleri varsa birlik ve beraber olup o eksikleri kapatmalısınız. Yani sonuçlara önem vermeyin.
SINIRLARI ÇİZİN
Eskiden çocuklar göz temasından anlarlardı. Bir baktığınızda korkarlardı. Ama yeni nesil çocukları anlamıyor. Eskiden göz teması çoktu. Televizyon, bilgisayarlar olmadığı için gözlerine bir baktığımızda korkarlardı. Ama şimdi öyle değil. Yeri geldiğinde ise çocuğa haddini bildirmelisiniz fakat sınırları çizerek. Çocuklara karşı olan sevgimizi belli etmeliyiz. Çocuğu şımartmayın ve şımarık davranışlara yer vermeyin. Çocuğa bağırıp çağırma düzenini kaldırın.
KİTAP OKUYUN
Çocuk yetiştirme ile ilgili kitaplar okuyun. Çocukların geneli gençlik dizilerinden örnek alıyorlar. Anneyi ve babayı dinlemiyorlar. İnteraktif izlemeye yer verin. Yeri geldiğinde televizyonu kapatıp protesto edin. Çocuğu nasıl alıştırırsanız o öyle gider. Çocuklara kendi öz değerlerimizi gösterelim. Çocuklar için özelliklede küçük çocuklar için seçeceğimiz oyuncaklarda önemlidir. Çocukları hayatın yaşamıyla büyütün. Çocukları her zaman sevin."