BIST 9.748
DOLAR 35,19
EURO 36,61
ALTIN 2.946,89
HABER /  GÜNCEL

Annan: Esad ile görüşme yapıcı geçti

Suriye lideri ile "şiddeti sona erdirmek için ortak bir yaklaşım üzerinde anlaştıklarını" belirten özel temsilci, bu yaklaşımı isyancılara aktaracağını söyledi. Kofi Annan Şam'dan sonra İran'a gitti.

Abone ol

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği ortak temsilcisi Kofi Annan bugün Şam’da bir araya geldiği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmelerinin “yapıcı ve samimi” olduğunu söyledi.

İran'a hareket etmeden önce Şam'da gazetecilere açıklama yapan Annan "şiddeti sona erdirme yönünde bir yaklaşım üzerinde anlaşmaya vardıkları"nı, söz konusu yaklaşımı isyancılarla paylaşacağını söyledi.

Annan şimdi İran'da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Esad ile görüşmesi sırasında "siyasi diyaloğun önemini vurguladığını" anlatan Annan "cumhurbaşkanı da bunu kabul etti" dedi.

Annan, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun tırmanan şiddete siyasi çözüm bulma çabalarının başarılı olmadığını itiraf etmişti.

Annan’ın barış planı ilk olarak Nisan ayında uygulanmaya çalışılmış ancak ateşkes korunamamıştı.

Esad da, yabancı ülkelerin “teröristlere” silah ve siyasi destek sağlamasının barış planının önündeki engellerden biri olduğunu dile getirmişti.

Muhalifler: "100 kişi daha öldü"

Esad ve Annan bir araya gelirken, Suriyeli aktivistler de güvenlik güçlerinin Deyr el Zor, Dera, Humus, Halep ve Şam’da ateş açtığını, Pazar günkü çatışmalarda da çoğu sivil 100’den fazla kişinin öldüğünü duyurdu.

Esad ve Annan’ın Pazartesi günkü görüşmesinin ardından, Annan’ın ifadelerine Twitter hesabında yer veren Suriye Dışişleri Bakanı Sözcüsü Cihad el Makdissi, görüşmelerin “yapıcı ve iyi” olduğunu duyurdu.

Makdissi, Annan ve Esad’ın, Cenevre’de bir araya gelen Suriye Eylem Grubu’nun ulusal diyalog ve krize siyasi çözüm bulunması için önemli bir adım olduğu konusunda fikir birliğine vardığını dile getirdi.

Eylem Grubu, tüm taraflara silahlı şiddete son verilmesi ve Annan barış planının derhal uygulanması çağrısı yaptı.

Grup ayrıca, karşılıklı rıza temelinde muhalifler ve Esad rejimine bağlı yetkililerin bir araya geleceği geçiş hükümeti kurulması çağrısında bulundu.

Annan, Suriye’nin başkenti Şam’da silahsız BM gözlemcilerinin kaldığı otelde kaldı.

Annan, Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada girişimlerinin sonuçsuz kaldığını ve başarılı olacaklarının garantisi olmadığını söylemişti.

BM temsilcisi Annan, uluslararası toplumun siyasi bir çözüm üzerinde uzlaşamamasının sebebi olarak dış müdahaleye karşı çıkan Rusya’yı göstermişti.

Annan, “Rusya’nın etkisi var ama tek başına belirleyici olacağını sanmıyorum” ifadesini kullanmıştı.

Moskova da BM’nin ticareti yasaklayan bir yaptırımı olmadığı gerekçesiyle Şam’a silah temin etmeye devam etti.

'Yabancı ülkeler çözüm istemiyor'

Suudi Arabistan ve Katar, muhalif Özgür Suriye Ordusu’nun silahlandırılması çağrısı yaparken, AB de iletişim desteği gibi “ölümcül olmayan” yardımlar yapmaya devam ettiğini belirtmişti.

Türkiye’ de Özgür Suriye Ordusu’nun ülke sınırları içinde faaliyet göstermesine izin verdi.

Suriye devlet televizyonu Annan'ın ziyareti sırasında tatbikat görüntülerini yayınladı.

Le Monde’a konuşan Annan, “Tüm bu ülkeler barışçıl bir çözüm istediklerini söylüyorlar ama BM Güvenlik Konseyi’ne ters düşen bireysel ve toplu eylemlerde bulunuyorlar” dedi.

Annan, Cuma günü BM Güvenlik Konseyi’ne 298 BM gözlemcisi ve 112 BM görevlisinin siyasi arabuluculuğa odaklanması tavsiyesinde bulundu.

Annan, Suriye Devlet Başkanı Esad’la görüşmesine hazırlanırken Suriye devlet televizyonu da askeri tatbikatın görüntülerini geçiyordu.

Beyrut’taki BBC muhabiri Jim Muir’e göre tatbikat Suriye’ye müdahale etmeyi düşünen dış güçlere mesaj verme amacındaydı.

Muhabirimiz, ateşkesin sağlanamaması üzerine Annan’ın siyasi geçiş için bir anlaşmaya varmaya çalıştığını belirtti.

'Annan Planı iyi bir plan'

Esad, Pazar günü Alman televizyonuna yaptığı açıklamada muhaliflerin geçiş hükümetinde kendisini görmek istemediklerini belirtirken şu ifadeleri kullandı:

“Devlet Başkanı mücadeleden kaçmamalıdır ve şimdi Suriye’de ulusal bir mücadele ile karşı karşıyayız. Devlet Başkanı durumdan kaçmamalıdır, ancak diğer yandan yalnızca halk desteği olursa bu mevkide kalınmalıdır.”

Esad ayrıca, “terörizmle” mücadelenin devam etmesi gerektiğini belirtip Arap ve Batılı ülkeleri Annan’ın girişimini görmezden gelmekle suçladı.

Alman ARD televizyonuna verdiği demeçte Esad, “[Annan’ın] birçok zorlukla karşılaştığını biliyoruz ama planının başarısızlığa uğramasına izin vermemeliyiz, bu çok iyi bir plan” diye konuşup ekledi:

“En önemli engel, birçok ülkenin planın başarılı olmasını istememesi, böylece Suriye’deki teröristlere siyasi destek vermek ve silah ile para temin etmek istemesidir.”