BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,67
ALTIN 2.958,90
HABER /  EKONOMİ

Anlaşmalı evliliklere hapis cezası şoku!

SGK evlilikleri mercek altına aldı! Babası yaşındakilerle maaşı için evlenenler nitelikli dolandırıcılık yapmış sayılacak. Bu kişilere hapis ve para cezası veriliyor.

Abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kara delikleri kapatmak için 2014'e sıkı tedbirlerle girdi. Kurumdan maaş almak için akıl almaz yöntemlere başvuranlara geçit yok. Ölen anne ve babasının maaşını almak için boşanan 14 bini aşkın çifti yakalayan SGK, bu kez anlaşmalı evlilikleri izlemeye alacak.

Kuruma 50 bini aşkın anlaşmalı boşanma ve evlilik ihbarı gelirken, boşandığı halde fiilen birlikte yaşayan çiftler nitelikli dolandırıcılık kapsamında işlem görüyor. Bu yönteme başvuran çiftlere hapis cezasının yanında 30 bin liraya ulaşan cezalar kesiliyor. Sadece maaş için yapılan anlaşmalı evliliklerin önüne geçmek için de formül aranıyor. Bu kapsamda, 20 yaşında bir genç kız 80 yaşında biriyle evlendiğinde kişi öldüğünde ömür boyu değil belli bir süre maaş alabilmesi öngörülüyor.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI VAR

SGK, devlete ağır fatura çıkaran evliliklere adeta savaş açtı. Babası, annesi ölen binlerce kadın, yetim maaşı alabilmek için kâğıt üzerinde eşinden boşanıyor. Ancak eşiyle aynı evde yaşamaya devam ediyor. Bunun önüne geçilebilmesi için sahte boşanmalar da nitelikli dolandırıcılık kapsamına alındı. Anayasa Mahkemesi'nin sahte boşanmaların önünü kesen kararının ardından cezalar yağmaya başladı. Geçtiğimiz aylarda Çankırı'da fiilen yaşamaya devam eden çifte 2 yılı aşkın hapis cezası ve 30 bin lira para cezası verildi. Kurum, son 5 yılda yaklaşık 14 bin sahte boşanma tespit etti.

MUHBİRLER OYUNU BOZUYOR

Alo 170'e gelen yaklaşık 450 bin şikâyetin 50 binini anlaşmalı boşanma ihbarları oluşturdu. Gelen şikâyetler arasında, muvazaalı evlilikler de yer alıyor. Şikâyetleri ve devlete getirdiği yükü dikkate alan SGK, sadece maaş alabilmek için 80-90 yaşındaki insanlarla evlilik yapanlar konusunu da masaya yatırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanları, yaşlı biriyle evlenenlere yönelik maaş süresi konusunda sınırlama getirilmesini öneriyor.

YASAL DEĞİŞİKLİK YAPILMASI GÜNDEMDE

Yaş farkı nedeniyle sosyal güvenlik sistemine uzun süre yük getiren evliliklerin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Bunun için de Sosyal Güvenlik Yasası'nda değişikliğe gidilmesi öngörülüyor. Bakanlık uzmanları, "Bir bakıyorsunuz 18-20 yaşındaki genç kadın 80-90 yaşındaki bir adamla evleniyor. Bunları takip ediyoruz" yorumunu yaptı.

EVLİLİK KREDİSİ GELİYOR

Anlaşmalı boşanma, usulsüz nikâhlarla mücadele edilirken, evliliğe ise teşvik geliyor. Asgari ücrette vergi muafiyeti 4 çocuktan 3'e indiri - lirken, gençlerin evliliğe teşviki için de faizsiz kredi verilmesi öngörülürken, TOKİ'den ev sahibi olmaları için kapı aralanacak.