BIST 10.343
DOLAR 32,66
EURO 35,09
ALTIN 2.444,26
HABER /  POLİTİKA

Ankarada yeni bir oluşum

AK Parti'ye karşı yeni bir siyasi oluşum. Üç eski siyasetçi yeni bir poje için düğmeye basıyor

Abone ol

AK Parti'ye karşı alternatif oluşumlar devam ediyor. Bu siyasi hareketlere yenileri eklendi. Ankara'da üç ismin "Türkiye Prajesi" altında birleşeceği yorumları yapılıyor. Bugün Ankara'da Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel ve Hikmet Çetin'in buluşması bekleniyor. Hürriyet yazarı Yalçın Doğan'a göre Demirel, Yılmaz, Çetin aynı yerde.

Doğan'a göre DYP ve ANAP merkez sağda alternatif oluşturamıyor. Mesut Yılmaz'ın AK Parti'ye karşı alternatif güçleri harekete geçirmeye aday... Partinin onbeş gün içinde kurulmasının beklendiğini iddia eden yazar yeni oluşum hakkıknda şunları söyledi:



"Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz, Hikmet Çetin bugün yeni bir parti kurmak için bir araya geliyor. Hemen belirtmek gerek.Üçü de, parti lideri değil. Üçü de, parti başkanlığını aklından bile geçirmiyor. Amaçları, sağ ve sol seçmeni, kararsız geniş kitle dahil, kendine çekebilecek bir kadro ve program oluşturmak.
Bir değişiklik olmazsa, partinin onbeş gün içinde kurulması bekleniyor.
Türkiye’de böyle bir oluşum ilk kez deneniyor. Üç lider tavanda buluşuyor. Tepedeki uzlaşma, adım adım tabana iniyor. Üç lider, yeni partinin çekirdek kadrosunu belirliyor. Gerisi, o kadronun işi. Demirel, Yılmaz ve Çetin’in belirleyeceği çekirdek kadronun çok azı eski politikacı, ama daha çok, yeni isimlerin yer aldığı, topluma hitap eden kişilerden oluşmasına özen gösteriliyor."



Yazar Yeni Türkiye projesinin ana hatlarını da şöyle özetledi:
"DEMİREL, Yılmaz ve Çetin’in önderlik ettikleri yeni partinin programında yeni bir Anayasa önerisi var. Onların deyimiyle, insan onurunu koruyacak bu öneriye göre, Cumhurbaşkanını halk seçiyor.Yeni bir seçim sistemi, partilerde lider sultasına son verecek yeni bir siyasal partiler yasası, milletvekilinin parti lideri ve yürütme karşısında bağımsızlığını sağlayacak düzenleme ve yargı reformu. Siyasete halkın güvenini yeniden kazandıracak öneriler. Ayrıca, genel bir Türkiye projesi. Etnik sorundan sağlığa, eğitimden konuta kadar. En kapsamlı bölüm ise, işsizliğe çözüm."