Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Sincan ve çevresindeki tarihi yerlerin turizme açılması için çalışma başlattı.
Abone olSincan'daki tarihi alanların düzenlenerek bölgenin turizme açılması için Sincan Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ortaklaşa çalışma başlattı.
Bu kapsamda, Alagöz Karargâhı Müzesi, Uyuz Hamamı, Ziir vadisi, Bacım Sultan Türbesi, Girmeş Kalesi, Aşağı Pınar Çeşmesi ve Çamaşırhane'de ilgili komisyon üyeleri tarafından inceleme ve düzenlemeler yapılacakç.
TURİZME KAZANDIRILACAK YERLER VE ÖZELLİKLERİ
Temelli Alagöz Karargâhı Müzesi'nin, ulusal bağımsızlık savaşının dönüm noktası olan Sakarya Savaşı'nda düşmanın Ankara'yı ele geçirmek için Polatlı yakınlarına kadar ilerlemesi üzerine, Batı Cephesi Komutanlığı Alagöz Köyü'nü karargâh olarak seçmiş ve köy halkından Ali Ağa'ya ait ev başkomutanlık karargâhı olarak kullanıldı.
23 Ağustos 1921 ve 13 Eylül 1921 tarihleri arasında Sakarya muhaberesini buradan idare eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 22 gün 22 gece aralıksız devam eden savaş sırasında, ''Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanı ile ıslanmadıkça terk olunamaz'' emrini buradan vermiş ve ulusal bağımsızlık savaşının en önemli kararları burada alınmıştı.
Temelli Bacım Sultan Türbesi ise yaklaşık 970-1000 yıl önce Bacı Köyü'nde yaşamış ve zamanın evliyalarından olduğu belirtilen bir kişiye ait türbeden oluşuyor. Bugün hala ayakta olan Bacı Camisi yanındaki türbenin son onarımı 1980'li yıllarda köylüler tarafından yapıldı.
UYUZ HAMAMI'NIN SUYU HER DERDE DEVA
Temelli mahallesi Malıköy'de yer alan Uyuz Hamamı olarak da bilinen ''kaynak su'' iki göz halinde yeryüzüne çıkıyor. Biri soğuk, diğeri ılık olarak kaynayan su, uyuz ve birçok deri hastalığının tedavisinde olumlu sonuç vermesinin yanında iştahsızlığa da iyi geldiği belirtiliyor.
GİRMEŞ KALESİ
Çile Dağı'nın doğu yamaçlarında, Ankara Çayı vadisine hakim Girmeç ve Bacı köyleri arasında dağ sıralarının doğusunda, yüksek bir tepede bulunan kalenin, güneybatı ve batı kısımları doğal olan kalenin kuzey doğu ve güney tarafındaki dış surlar tamamen tahrip olmuş durumda.İç sur duvarlarının bir bölümü ayakta olan kale yeniden düzenlenerek turizme kazandırılacak.