BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Ankarada servislere denetim

Başkent'te okul servis araçları, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı'nca yakın takibe alındı.

Abone ol Başkent'te okul servis araçları, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı'nca yakın takibe alındı. Servis araçlarına yönelik denetimlerini artıran zabıta ekipleri, özellikle korsan taşımacılık ve sahte plakaların önlenmesi konusunda yoğun çalışma başlattı.

Servis araçlarına yönelik denetimlerle ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Ender Kaplan, okulların açılması ile birlikte yoğun bir denetim uygulamasına başladıklarını söyledi. Özellikle gelen şikayetler çerçevesinde denetim yaptıklarını belirten Ender Kaplan, "Okul servis araçlarına yönelik periyodik ve rutin denetimlerimizin yanı sıra vatandaşlardan gelen ihbar ve telefonlarını da dikkate alarak kontrollerimizi sürdürüyoruz" dedi. Denetimlerle okul servis araçlarının kurallara uygunluğunun sağlanmasının amaçlandığını ifade eden Ender Kaplan, yönetmeliklerde belirtilen kurallara uymayan araçlara cezai işlem uygulandığını hatta otoparka çekildiğini söyledi.

Denetimlerin özellikle okulların yoğun olduğu bölgeler başta olmak üzere tüm metropol ilçelerde sürdürüldüğünü anlatan Ender Kaplan, okulların açıldığı tarihten bugüne kurallara uymayan 209 aracın otoparka çekilerek, 36 bin 190 YTL para cezası uygulandığını belirtti.

SERVİS ARAÇLARINDA OLMASI GEREKENLER

Okul servis araçlarında C plakası bulunmasının zorunlu olduğunu belirten Ender Kaplan, araçlarda çalışma ruhsatı, çalıştığı yer güzergahı ile teftiş defterinin mutlaka bulunması gerektiğini söyledi.

Servis ücretlerinin fiyat tarifesine göre ödenmesi gerektiğini belirten Ender Kaplan, okul taşıtı olduğuna dair ruhsatta kaşe olması, aracın arkasında "okul taşıtı" yazısının bulunması gerektiğini anlattı.

Aracın arka kısmında kırmızı ışıklı "DUR" levhasının bulunması ve öğrenci indirilirken levha ışığının yanması gerektiğini söyleyen Ender Kaplan, öğrencilerin kolayca yetişebileceği cam ve pencerelerin sabit olması ve araç kapılarının şoför tarafından kontrol edilecek şekilde otomatik olması gerektiğini belirtti.

Diğer kurallarla ilgili de bilgi veren Ender Kaplan, "Bu kuralların yanı sıra okul servis araçlarının temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulmaları ve 6 ayda bir periyodik bakım ve onarımlarının yapılması gerekiyor. Fiyat tarifelerinin aracın görünür bir yerinde asılı olması, her öğrenci için bir emniyet kemeri bulundurulması ve ilköğretim öğrencileri için rehber öğretmen bulundurma şartı da yer alıyor" diye konuştu.

Okul servis araçlarının mevcut yönetmeliğe göre10 yaşın üzerinde olmaması gerektiğini belirten Ender Kaplan, servis sırasında müzik çalınmaması, sigara içilmemesi, kılık kıyafetin düzgün olması, hızlı ve tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanılmaması gerektiğini söyledi. Servis araçları ile ilgili şikayetlerin Alo 153 nolu mavi masa hattına bildirilebileceğini belirten Ender Kaplan, kurallara uymayan araçlarla ilgili yasal işlem yapılacağını ifade etti.