BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  POLİTİKA

Ankarada ortalık toz duman

Yerel Seçim sonuçları iktidar partisi başta tüm siyasetçilerin hesaplarını karıştırdı. Ortalık karışık. Yeni oluşumlar kapıda...

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- 29 Mart günü sandıkta gücünü tartın iktidarından muhalefetine tüm siyasi partiler hesap yaparken, partisiz siyasiler de ortamın yeni partiye uygun olup olmadığını tartıyor. Bir çok parti ‘birleşerek büyüme’ yi gündemine aldı. Siyasi yelpazede büyük kaymaların arifisindeyiz. Partiler kar zarar hesabı yaparken, seçim sonucundan mutlu olan hiç bir parti yok. İktidar partisi oy kaybından duyduğu endişeyi gizlemiyor. Ama muhalefet de seçim galibi’ olarak kutlama yapamıyor. Şimdi yeni şeyler söyleme zamanı geldiğini düşünenler çoğunlukta.

AKP BİLANÇO ÇIKARTIYOR
Seçimde puan kaybıyla çıkan iktidar partisinin lideri Başbakan Erdoğan seçmenin mesajını aldıklarını ve buna göre değerlendirme yapacaklarını söyledi. Şimdi parti içinde başarısızlıkların bilançosu çıkartılıyor. Fatura birilerine çıkartılacak. Bu vitrin değişikliği, makyaj adı altında somutlaştırılacak. Parti yönetiminde değişiklik, TBMM yönetiminde revizyon ve kabine değişikliği ilk adımlar olacak. Genel seçimlerde ise milletvekili listelerine giremeyecek bir çok vekil var. Bölgesinde etkinliğini yitiren , belediye başkanlığını kaybeden vekiller, şimdiden genel seçim hesabı yapmaya başladı. Bu durum, AKP’den yeni oluşumlara liste garantisi ile kaymalara da yol açabilir. Partinin sonbaharda yapılacak kongresi de değişimi tetikleyecek bir platform olacak.

CHP’DE İÇ SORGULAMA
Anamuhalefet partisi CHP, seçimde başarılı olduğunu özellikle kıyı ve batı kentlerinde göreceli bir başarı kazandığını ve sonraki seçimlere dönük umutlu olduğunu söylese de aldığı oyun kendisini tatmin edecek boyutta olmadığını biliyor. Kapalı kapılar ardında oyları arttırmanın yeni yöntemlerini arayan CHP, kendini sorguluyor. Kıyı partisi olmaktan çıkıp, özellikle İç Anadolu’da varolabilmenin hesabını yapmaya başlayan CHP, TBMM içinde de yeni muhalefet stratejisine geçebilir. Bir dönem kalesi olan Doğu ve Güneydoğu’da yeniden var olabilmenin arayışlarıyla açılımları planlayan CHP, parti yönetiminde de radikal değişikliklere gidebilir. Bu yıl içinde yapılacak kongre; CHP’yi tarihi görüntüsünden farklı bir konuma oturtabilir.

MHP UMUTLU
Seçim sonuçlarından en fazla mutlu olan parti görünümünde. Kimlik siyasetinden uzaklaşmak ve tüm ülke genelinde var olmanın yolunu arıyor. Ancak kamuoyundaki ‘Türk Partisi’ imajı nedeniyle Doğu ve Güneydoğu bölgesinde büyük sıkıntısı var. Üstelik İç Anadolu’da kalesi olan bir çok merkezi de AKP’ye kaptırmış durumda. Yaklaşan Kongre MHP’de iç tartışmaları hareketlentirecek. Ancak Devlet Bahçeli, 29 mart seçimlerinde partinin geldiği nokta nedeniyle rahat. Parti içi açılımları, kitle partisi konumuna geçmek için attığı adımların sonuç verdiği yorumları nedeniyle daha cesur adımlar atabilir.

SP ALTERNATİF OLMA GAYRETİNDE
Seçim sonuçlarından memnun partilerden biri de SP. Erbakan’ın yasağının kalkması ve imajıyla beğeni toplayan Numan Kurtulmuş’un denenmemişliği nedeniyle SP, atağa geçmeye çalışacak. AKP’nin kendi içinden çıktığı ve asıl kökün SP olduğu tezini ustaca işleyebilecek Erbakan’ın varlığı, iktidar partisinin dayandığı tabanı zorlayacak. AKP’nin alternatifi olduğu iddiasıyla; geniş kitlelere yayılmaya çalışacak.

DSP ÇALKANTILI
Seçim sonuçlarından en olumsuz etkilenen parti gibi görülüyor. Genel Başkan Zeki Sezer taktik hata yaptı. Partinin demirbaşı konumundaki isimleri karşısına aldı. Çatışmaya girdiği 5 vekilin eli partinin üstünde duran Rahşan Ecevit ile diyaloğunun gücünü fark etmedi. Şimdi kongrede hesaplaşma yaşanacak. Kasa hesabı da büyük umutlarla DSP’yi kapağı atan Mustafa Sarıgül de kongrenin temel konularından olacak. Yeni bir yapılanma kaçınılmaz. Ancak, yaşanan sancılı süreç, parti içi hesaplaşmadan parti dışı güçlenmeye dönüşecek gibi görünmüyor.

BBP KADER VİRAJINDA
Muhsin Yazıcıoğlu’nun ani ölümü siyasi arenada daima varlığını sürdüren bu partinin kaderini derinden etkiliyor. Kongre partinin geleceğini belirleyecek. Vakıf çatısı altında mı, yoksa siyasi parti olarak mı varlığını sürdüreceği bile tartışılıyor.

DTP NORMALLEŞEBİLECEK Mİ?
Güneydoğu’da oylarını artırdı. İktidar partisinin hedefi. Kimlik, etnik ve bölge siyaseti sonuç vermiş gibi görünüyor. Ancak, son polis operasyonu ile ‘legal olmayan sızıntıları’ parti yönetiminin başını ağrıtacak gibi. Bu çalkantılar arasında sadece ‘Kürt Partisi’ olarak algılanan imajını değiştirip, Türkiye Partisi, kitle partisi haline gelebilirse rahatlayacak.

DP SANCILI
Süleyman Soylu istifa kararı aldı. Tansu Çiller, Mehmet Ağar gibi isimlerin gözü merkez sağın en yüksek oy alan ancak yönetimi boşalan DP’nin üzerinde. Mehmet Ali Bayar, bu iki ismin desteğini de alarak liderliğe gelmek için yola çıktı. Ancak alternatifler çok. Eski tüfekler de Çiller’in dönmesini istiyor. Sürpriz gelişmeler olabilir.

ANAP YILMAZ’I BEKLİYOR
Genç genel başkan Salih Uzun partisini ayakta tutmaya çalışıyor. Herkes yeni siyasi oluşuma hız veren Mesut Yılmaz’ı bekliyor. Ancak Yılmaz, yeni oluşumu tamamlayıp, ANAP’ı içine katmayı planlıyor. ANAP adıyla yola devam edilmesine sıcak bakmıyor.

SHP CHP’YE BAKIYOR
Murat Karayalçın’ın CHP ile birlikte son Ankara denemesi sonuç vermedi ama Karayalçın’ın CHP’de bir ağırlığı olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Karayalçın’ın CHP’de devam edip etmeyeceğine ilişkin vereceği karar SHP’nin de akibetini belirleyecek.

DIŞARDAKİ OYUNCULAR
Necmettin Erbakan’ın SP’ye verdiği desteğin memnun etmediği Abdüllatif Şener yeni siyasi partinin kuruluşu için düğmeye basmaya hazırlanıyor. Şener, Mesut Yılmaz’ın oluşumuna da yakın durmuyor. AKP’ye alternatif bir parti oluşumu için çabalıyor. Çalışmalarının sonuna geldiği bildirildi. Her an yeni bir partimiz olabilir.

Mesut Yılmaz, merkez sol ve sağı bir araya getirmek için Japonya’da 40 yıl boyunca iktidar olan modelinde ısrarcı. Temasları hızlandırdı. Ancak konjönktür sürekli olarak engel çıkartıyor. Yılmaz’ın kendi liderliğini öne çıkartıp çıkartmayacağı belli değil. Yeni ve yıpranmamış isimleri istiyor. Süheyl Batum bu isimlerin başında geliyor.

Tuncay Özkan, Ergenekon sanığı olarak Silivri’de. Ancak parti kurmaya kararlı. Tahliye olacağı günü bekliyor.

Yaşar Okuyan, Yaşar Nuri Öztürk, Mümtaz Soysal, Saadettin Tantan gibi parti sahibi isimler de artık uzatmaların son evresinde. Ya ana gövdelerden birine katılacaklar ya da siyasi arenadaki etkinliklerini daha da yitirecekler.