Ankara Kent Konseyi, Atatürk Orman Çiftliği’nde tarım kültürünün yaşatılması amacıyla köy kurulmasını önerirken Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı, yapılaşmanın durdurularak tarım kültürünün çevre arazilerde yaşatılması gerektiğini ifade etti.
Abone olAnkara Kent Konseyi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne Atatürk Orman Çiftliği’nde tarım kültürünün yaşatılması amacıyla köy kurulmasını önerirken Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı, Ankara’nın çevresindeki yapılaşmanın durdurularak tarım kültürünün çevre arazilerde yaşatılması gerektiğini ifade etti.
Ankara Kent Konseyi, İmar ve Şehircilik Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “Atatürk Orman Çiftliği arazisinde geleneksel tarım ve hayvancılık kültürümüzün yaşatılabileceği bir köy kurulması” projesinin birkaç gün içerisinde Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülmesi bekleniyor.
BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ankara Kent Konseyi Sekreteryası’ndan Erhan Yumşak, belediye meclisine gönderilen projeyle Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) organik tarımsal faaliyetlerin gerçekleştirileceği bir “Türk köyü” kurulmasının planlandığını ifade etti.
Yumşak “AOÇ arazisi çok atıl, 4 milyonluk Ankara’da AOÇ’u ziyarete giden insan sayısı çok az. Köy projesi Atatürk Orman Çiftliği’ni cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Bu köyde fideler yetiştirilecek ve insanlar bu fideleri alıp parkına bahçesine dikebilecek.” dedi.
BBC Türkçe’ye konuşan Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Orhan Sarıaltun ise Atatürk Orman Çiftliği üzerindeki yapılaşma baskısına dikkat çekti.
Sarıaltun tarım kültürünü yaşatma ifadesinin çelişkili olduğunu belirterek “Organik tarım yapmak isteniyorsa Ankara’nın çevresinde bir çok tarım arazisi var. Ancak oralarda da kentsel dönüşüm adı altında yapılaşma sürüyor” dedi.
AOÇ’un son 7 yılı
2006 yılında AOÇ üzerinde imar planı yapma yetkisi Büyükşehir Belediyesi’ne bırakılmış, 2011’de AOÇ birinci derece sit alanı olmaktan çıkarılmıştı. Aynı yıl Bakanlar Kurulu aldığı bir kararla AOÇ’u “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” olarak belirlemişti.
2012 yılında başlanan Atatürk Orman Çiftliği’ne Başbakanlık Hizmet Binası yapılması projesinin ise 2014 yılına kadar süreceği açıklanmıştı. Başbakanlık binası için on bin ağacın kesildiği söylenirken belediye yetkilileri bu zamana kadar AOÇ’a iki milyonun üzerinde ağaç dikildiğini belirtmişti.
Sayıştay’ın Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili 2011 değerlendirme raporunda Atatürk Orman Çiftliği’nin 1937 yılında 55 bin 539 dekar olan arazilerinin 2011 yılı sonu itibarıyla 33 bin 256 dekara gerilediği açıklanmıştı.
AOÇ’de yapılması planlan sıradaki projeler arasında, TBMM Sosyal Tesisleri, Hayvanat Bahçesi’nin yerinin değiştirilmesi, tematik park ve Disneyland Projesi bulunuyor.