Ankara'da 6 ilçede 15 gün süreyle polis her türlü arama için izin çıkarttı. Baro tepki gösterirken OHAL'i andıran bu iznin sebebi merak konusu.
Abone olAnkara 10’uncu Sulh Ceza Mahkemesi, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün valilik kanalıyla yaptığı başvuru üzerine Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar’da genel arama kararı verdi.
13 Şubat’ta başlayan ve 27 Şubat’a kadar devam edecek izne göre polis, yaklaşık 3 milyon Ankaralı'nın yaşadığı bu ilçelerde aralıksız üst, araç ve özel evrak araması yapabilecek.
Verilen bu kararla tartışma çıkarırken, "Ankara'da polis ne arıyor?" sorusunun yanıtı merak konusu oldu.
Polisin 2010’da İstanbul Üniversitesi için 1 yıl süreyle, Tunceli’de 2005’te il genelinde 1 aylık aldığı ve büyük tartışma yaratan genel arama kararlarından bir örneği de Ankara’da verildi. Radikal si'nin haberine göre Ankara 10’uncu Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararına göre polis, 13-27 Şubat tarihleri arasında Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar ilçelerinde genel arama yapabilecek.
Ankara Emniyet Müdürlüğü valilik kanalıyla 12 Şubat 2014’te asayişin sağlanması için 6 ilçede 15 gün süreyle kişilerin üstleri, araçları ve özel evraklarının önleme amaçla aranabilmesi için başvurdu. Emniyet talebin gerekçesinde, “Milli güvenlik ve kamu düzeninin, genel sağlık ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, taşınması veya bulundurulması yasak olan her türlü silah, patlayacı madde veya eşyanın tespiti amacıyla, hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca doğabileceğine” dikkat çekti.
3 MİLYON KİŞİ ŞÜPHELİ
Ankara 10’uncu Sulh Ceza Mahkemesi, Emniyet’in bu talebini olumlu bularak 15 gün için genel arama kararına imza attı. Mahkeme kararında, “Adli ve Önleme Yönetmenliği’nin 19 ve 20’nci maddelerinin devamı uyarınca Ankara Valiliği Emniyet Müdürlüğü’nün talebinin kabulü; merkez ilçeler Çankaya, Altındağ, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ve Pursaklar’da polis sorumluluk bölgelerinde 13 Şubat 2014 ila 27 Şubat 2014 tarihleri arasında 15 günlük süreyle kişilerin üstleri, araçları ile özel kağıtlarının, eşyalarının önleme amacıyla kanun ve yönetmenlikteki sınırlamalar göz önünde tutulmak kaydıyla arama yapılmasına izin verilmiştir” denildi.
SIKIYÖNETİM İLANI
Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Erol Aras ise bu kararla arama izni verilen bölgelerde yaşayan 3 milyon Ankaralının olağan şüpheli duruma düşürüldüğünü belirterek, kararı şöyle eleştirdi: “Bu karar CMK hükümlerine açık aykırılık gösterdiği gibi dayanak olarak gösterilen yönetmeliğe de aykırı. Söz konusu yönetmelik maddeleri somut olarak yerleşim yerinin ve aramanın geçerli olacağı zamanın belirlenmesine hükmediyor. Ancak bu karar genel bir karardır. Tüm kent şüpheli durumuna düşürülmüştü. Yasa ve yönetmelik hükümlerine kesinlikle aykırı bir karardır. Hukuki hiçbir dayanağı yoktur. Bu kararla Başkent’te görünmez bir sıkıyönetim ilan edilmiş. Sıkıyönetim dönemlerinde, olağanüstü hal ilanlarında alınan kararlarla aynıdır. Bu tür kararlar olağanüstü dönemlerde sıkıyönetim ilan edildiğinde alınıyordu. Demek ki bizim bilmediğimiz bir sıkıyönetim ilanı varmış. Bu kararı Baro’nun yönetim kurulu toplantısında ele alacağız ve temyizi için başvuracağız.”