BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

Ankarada köşk savaşı

Cumhurbaşkanı seçimi. Siyasetin en önemli tartışma konusu haline geliyor. İşte yeni senaryolar...

Abone ol

Cumhurbaşkanı seçimi... Siyasetin en önemli tartışma konusu haline geliyor. Ankara'daki Çankaya savaşlarını Milliyet'ten Hasan Cemal yazdı...

---------------
Cumhurbaşkanı seçimi... Daha bir yıl var. Ama siyaset kulisini şimdiden uğraştırıyor. Cumhurbaşkanı Sezer'den sonra Çankaya Köşkü'ne kimin çıkacağı konusunda kafalar karışık, belirsizlikler ağır basıyor.
Çankaya, kritik bir konu.
Her zaman da öyle oldu.
Devlet başkanlığı koltuğuna kimin oturacağı sorusu, her seferinde yüksek siyasete genellikle diken üstünde dönemler yaşattı. Hatta kriz kapıları açtı.
Neden mi?
Birçok neden sayılabilir.
Ama basite indirgemek isterseniz, askerle sivilin Çankaya'ya bakışındaki farklılık noktasına dikkat etmeniz yeterli olabilir.
Asker, öteden beri rejimle ilgili kendi bakış açılarına, kendi duyarlıklarına uygun bir kişinin cumhurbaşkanı olmasından yanadır. Bu seçimde söz hakkına sahip olduğuna inanır. Ve bugüne kadar da Çankaya seçimlerinde ağırlığını genellikle belli etmiş, hissettirmiştir.
Sivil siyaset ise Çankaya'ya her zaman kendi damgasını vurmak istemiş, Çankaya'yı fethetmek hülyalarını yaşamış, ama bunu bir türlü istediği gibi kıvıramamıştır.
Bu bakımdan, hem Türkiye'de askerin ağırlığı hem de askeri yönetimlerin elinden çıkma anayasalar etkili olmuştur.
Bu sefer ne olacak?
Ankara'ya gelince, bugün Türkiye'de siyasal istikrar açısından iki kritik konu kendini hemen belli ediyor:
Güneydoğu ve Çankaya...
Ve şu soru ön plana çıkıyor:
Eşi türbanlı biri cumhurbaşkanı olabilir mi?
Başbakan oluyor da, meclis başkanı oluyor da, dışişleri bakanı oluyor da, neden cumhurbaşkanı olmasın diye sorabilirsiniz.
Bu bir uçtur.
Öbür uca gelince:
Eğer AKP'nin 'gizli bir gündem'e sahip olduğuna ve bu 'gizli anayasa'ya göre rejimi sinsi sinsi İslamileştirdiğine inanıyorsanız, cumhurbaşkanlığını AKP'ye bırakılmaması gereken yaşamsal bir kale olarak görebilirsiniz.
O zaman durum farklıdır.
İki uç nokta arasında Çankaya savaşları başlamış demektir.
Ankara'da durum bu.
Türk siyasal yaşamı, alttan alta başlayan bu savaşın sarsıntılarına daha şimdiden öyle ya da böyle tanık oluyor.
AKP kulisinde dikkat çekici bir eğilim var. Cumhurbaşkanlığı konusunda sanki ağızlara fermuar çekilmiş gibi. Bu konu fazla dillendirilmek istenmiyor.
Örneğin, "Tayyip Erdoğan Çankaya'ya çıkacak mı?" sorusu, özellikle bu konuda yorum yapabilecek AKP'li odaklarda rahatsızlık bile yaratabiliyor.
AKP kulisinde yaptığım sohbetlerin, edindiğim izlenimlerin ışığında kendi kendime bazı Çankaya senaryoları oluşturdum. Bu senaryolar, AKP zirvelerindeki sesli düşünme egzersizlerinin ürünü de sayılabilir.
İşte bazıları:
(1) Ankara siyasetinde kriz çıkararak, AKP'yi Çankaya konusunda istemediği bir tercihe zorlamak...
(2) AKP'nin kendi içinden makul birinin (tercihen eşi türbansız bir AKP'linin) Cumhurbaşkanı seçilmesini sağlamak...
(3) Erdoğan'ı seçmek...
(4) Erdoğan'ın yerine bir başka AKP'liyi Çankaya'ya göndermek...
Ama bu arada cumhurbaşkanlığı süresini yedi yıldan beş yıla indirmek... Tayyip Erdoğan'ı, bir dönem daha başbakanlık yaptıktan sonra, yani beş yıl sonra cumhurbaşkanı seçmek...
AKP içinde bu dördüncü şıkkı savunan biri şöyle dedi:
"Ben Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmadan önce bir dönem daha başbakanlık yapmasını isterim. Çünkü Türkiye için daha yapmak istedikleri var. Ama Cumhurbaşkanı Sezer'in bazı engellemeleri yüzünden yapamıyor."
Kısaca özetlemeye çalıştığım bu senaryolardan hangisi geçerli olacak?
Bu sorunun yanıtı bilinmiyor.
Bir Erdoğan'ın, bir Abdullah Gül'ün ya da önde gelen AKP kurmaylarının Çankaya konusunda daha bugünden kendi aralarında kesin bir karara varmış olabileceklerine ihtimal vermiyorum.
Kolay bir konu değil çünkü.
Bu seçim, sadece bir cumhurbaşkanı seçimi değil!
En başta her şeyin başı olan siyasal istikrarı çok yakından ilgilendiriyor. Bu seçim aynı zamanda genel seçim ile ilgili zamanlama konusunu, yani erken seçim olacak, olmayacak tartışmalarını gündeme getiriyor. AKP'nin iç dengeleri ve yakın geleceği de Çankaya konusuyla birinci derecede ilintili...
Bir başka deyişle:
AKP eğer yanlış oynar, yanlış topa vurursa, bundan hem ülke istikrarı hem kendisi zarar görür.
Yarınki yazımda da bu netameli bir konuya değineceğim.

Hasan Cemal
Milliyet