Ankara Büyükşehir Belediyesi kene ve haşereye karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.
Abone ol Ankara Büyükşehir Belediyesi kene ve haşereye karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Etkin mücadele 452 mahalle, 56 köy ve 17 belde de sürdürülüyor.Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Belediye’nin, tüm Türkiye’de büyük sıkıntı yaratan ve can kayıplarına neden olan Kene’ye karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüğü bildirildi. Kenenin yanı sıra, sinek, bit, pire, hamamböceği gibi çeşitli zararlılarla mücadele konusunda da Büyükşehir Belediyesi’nin çeşitli önlemler aldığına işaret edilen açıklamada, bu dönem özellikle göçmen kuşlar tarafından bulaştırılan kuş gribi ile kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yol açan virüsler ve diğer zararlı haşerelerle mücadele konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yasal yetkiler verildiği hatırlatıldı. Açıklamada, Başkent’in dört bir yanındaki hayvan besihaneleri, tavuk çiftlikleri ve gübrelikleri, çöp depolama alanları, açıktan akan kanallar, foseptikler, logarlar, pazar yerleri, terkedilmiş binalar, rekreasyon alanları, 804 adet park, göl, baraj, sulak ve yeşil alanlar, kamu kurumlarındaki kapalı alanlar gibi vektör üremesine müsait yerlerin 10 günlük periyotlar halinde ilaçlanarak kontrol altında tutulduğu bildirildi.
“ETKİN MÜCADELE 452 MAHALLE, 56 KÖY VE 17 BELDEDE SÜRÜYOR”
İlaçlama ekiplerinin özellikle, yaz aylarında büyük sorun teşkil eden karasinek ve sivrisinek larva merkezlerini etkisiz hale getirerek, Başkent’in bu yıl da haşere konusunda sorun yaşamamasının hedeflendiğinin ifade edildiği açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Kene başta olmak üzere haşere ile aralıksız ve etkin mücadele sonucunda Başkent 2008 yılında da rahat edecek. Bu mücadele programı Başkent’e bağlı tüm ilçeler, 452 mahalle, 56 köy ve 17 beldede uygulanmaktadır. Mahalle muhtarlıklarıyla koordinasyon sağlanarak sivrisinek ve karasineğin lokal olarak üreyebildikleri alanlar tespit edilerek, düşük hacimli makinelerle çalışan 26 piyade filosu ve 30 araç üstü atomizer makineler sayesinde çalışmaların sürdürülmektedir.
BAKTERİ OLUŞUMLARI ENGELLENİYOR
Açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediyesi İlaçlama Ekipleri’nin, Dikmen Vadisi, Harikalar Diyarı, Göksu, Altınpark rekreasyon alanları, Kurtuluş, Seğmenler, Abdi İpekçi, Keçiören Gökçek Parkı gibi tüm parklar, mücavir alan sınırlarında ilçelerin meydan, kaldırım, refüjlerindeki 129 havuz ve şelale sistemi ile mahallelerdeki kapalı ve açık pazaryerlerinde koruyucu ilaç ve dezenfektan uygulamalarını da gerçekleştirdiği ifade edildi.
YATAĞINDA BULDUĞU KENEYİ BARDAĞIN İÇİNDE HASTANEYE GÖTÜRDÜ
Başkent'te KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) virüsü kaptığı şüphesiyle bir kişi hastaneye başvurdu. Yatağında bulduğu keneyi bardak içerisine koyan şahıs, incelenmek üzere keneyi Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne götürdü.
Alınan bilgiye göre, Keçiören Etlik'teki bir parktan akşam saatlerinde ailesiyle birlikte evine dönen Ali İhsan Demirel yatmak üzere olduğu sırada yatağının üzerinde kenenin dolaştığını farketti. Peçeteyle keneyi bir bardağa koyan Demirel, vakit kaybetmeden hastaneye başvurdu. Numune Hastanesi Acil Servisi'ne gelen şahıstan kan örneği alındı. Yetkililer Ali İhsan Demirel'den bulduğu keneyi Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne götürmelerini söyledi. Ağzı kapalı bir bardak içerisine konulan kene, Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Selahattin Nejat Yalkı Acil Kliniği'ne teslim edildi. Ali İhsan Demirel, ailesiyle birlikte Kanuni Parkı'ndan döndükten sonra yatmak üzere olduğu sırada yorgan üzerinde dolaşan keneyi farkettiğini söyledi. Demirel, yatağın üzerinde dolaşan keneyi peçeteyle alarak bardağın içine koyduğunu ve hastaneye başvurduğunu belirtti. Veteriner Fakültesi'ne keneyi teslim eden Demirel, yetkililerin kendisinde de 10 YTL ücret aldığını söyleyerek tepki gösterdi. Veteriner Fakültesi'ne teslim edilen kenenin KKKA taşıyıcısı olup olmadığının ise 2 gün sonra belli olacağı öğrenildi.
KENE İÇİN ALTERNATİF ÇÖZÜMLER
Kene ısırması sonucu yaşanan ölümler, bilim adamlarını da değişik önlemler arayışı içine yöneltiyor.
Bu konuda bir teklif de Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güler Yaylı'dan geldi. Prof. Yaylı, kene ısırıklarında zeytinyağı ve vazelin kullanılmasının uygun olduğunu belirtti.
Yaylı, "Kene ısırması vakalarında keneyle oynamayın, alkol veya ispirto gibi maddeler kullanmayın. Bunun yerine kenenin bulunduğu bölüme zeytinyağı veya vazelin kremi sürün. Bunları bolca sürdüğünüz takdirde kenenin bulunduğu bölümde hava sıkışması yaşanıyor. Mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna giderek, kenenin bir doktor tarafından çıkarılmasını sağlayın." diye konuştu.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Ergönül ise "Kene hiçbir zaman tamamen cilt altına girmez. Çıkarırken kafasının içeride kalmasında bir sorun yok. Önemli olan gövdesinin çıkarılması.'' dedi.