BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,71
ALTIN 2.967,08
HABER /  GÜNCEL

Ankara'da görme engellilerden "Her Yerde Braille" kampanyası

Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED), görme engellilerin alfabesi olarak biline Braille'in hayatın her alanında olması için "Her Yerde Braille" kampanyası başlattı.

Abone ol

Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED), görme engellilerin alfabesi olarak biline Braille'in hayatın her alanında olması için "Her Yerde Braille" kampanyası başlattı.

Doğuştan görme engelli ve sosyal bilgiler öğretmeni olan EGED Başkanı Emre Taşgın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Louis Braille tarafından icat edilen Braille alfabesinin 1951'de Türkçeye uyarlanarak görme engellilerin hayatını kolaylaştırdığını belirtti.

Altı nokta esasına dayanan alfabenin görme engellilerin bilgi sahibi olmasında önemli bir yerinin bulunduğunu ifade eden Taşgın, Braille alfabesinin hayatın her alanında olması için "Her Yerde Braille" kampanyası başlattıklarını bildirdi.

Dernek olarak Braille alfabesi için farkındalık programları düzenlemelerinin artık bir ihtiyaç olduğunu aktaran Taşgın, "Üniversitelerde Braille alfabesi ile ilgili derslerin kredisi az, yani Braille alfabeyi öğretecek öğretmen sayısı gittikçe azalmakta. İleride bu alfabeyi öğretecek bir öğretmen bulunamayabilir. Sonradan görme engelli olanlar arasında bu yazıyı bilmeyen çok kişi var. Bu alfabeyi kendi içimizde yaygınlaştırarak, daha fazla kişinin Braille alfabesiyle ilgili eğitim almasını ve bunu günlük yaşantısında kullanmasını istiyoruz." diye konuştu.

Taşgın, Braille alfabesinin sadece kitap okumalarını sağlayan bir araç olmadığını vurgulayarak, "Örneğin otobüs durağında Braille alfabesi aracılığıyla hangi otobüsün nereye gittiğini görebiliyoruz. İlaçlarımızı kimsenin yardımı olmadan Braille alfabe ile yazıldıklarından kendimiz kullanabilmekteyiz." dedi.

Kampanya ile Braille alfabesi konusunda farkındalık yaratmak istediklerini kaydeden Taşgın, bir isteklerinin de ilaç kutularında bulunan Braille alfabesinin temel gıda ürünlerinin ambalajlarında da yer alması olduğunu belirtti.

KAMPANYA OCAK'TA ANKARA ÜNİVERSİTESİ'NDE

Derneğin proje komisyonu üyesi görme engelli Ayşegül Derin de kampanyalarını ocak ayında Ankara Üniversitesinde sürdüreceklerini anlattı.

Braille'in ev işlerini de kolaylaştırdığını bildiren Derin, "Önceden elektronik ev eşyalarındaki bütün programları tek tek ezberlerken şimdi Braille ile kullanmak istediğim elektronik ev eşyalarının ve baharatların üzerine kullanım etiketlerini yapıştırarak ev işlerimizi kolaylaştırdık." diye konuştu.

BU ALFABE İLE KENDİMİ EŞİT HİSSEDİYORUM

Kampanya yöneticilerinden Ankara Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü son sınıf öğrencisi görme engelli Orhan Al ise Braille alfabesinin hayatını kolaylaştırdığını ve eşit olduğunu ona hissettirdiğini belirtti.

Kendilerine özgü alfabenin hayatlarını kolaylaştırdığını, kampanya ile bunu yaygınlaştırmak istediklerini ifade eden Al, başından geçen bir olayı şöyle aktardı:

"Arkadaşlarımla bir lokantaya gittiğimde genelde arkadaşlarım veya garsonlar bana menüyü okumaktadır. Bu defa ise daha önce hiç gitmediğim bir lokantaya gittik. Garson veya bir arkadaşım bana menüyü okuyacak diye beklerken, garson menüyü uzattı. Ben 'gerek yok' demeyi düşünürken garson bana 'Beyefendi sizin için özel menü getirdim' dedi. Menüyü elime çekinerek aldım ve baktım ki Braille alfabesinden oluşmaktadır. Hayatımda ilk defa arkadaşlarım kendi menüsünü okurken, ben de kendi menümü okudum, sıkılmadan ve çekinmeden siparişimi verdim. O gün benim için hayatımda çok önemli bir gün oldu. Çünkü herkesle eşit olduğumu ve müşteri olarak da eşit olduğumu hissettim."

BRAILLE NEDİR?

Altı nokta esasına dayalı kabartmalı Braille alfabesi konusunda farkındalık yaratmak isteyen dernek, ilaç kutularında bulunan Braille alfabesinin temel gıda ürünlerinin ambalajlarında da yer almasını istiyor.