Başbakanlıkta aylardır sürdürülen GİZLİ çalışmayı İnternethaber gün ışığına çıkardı.
Abone olBaşbakanlık Koruma Müdürlüğü lağvediliyor.. Tümü İçişleri Bakanlığı olan personel kurumlarına geri gönderilecek. Başbakanlık'ta aylardır gizlilik içinde yürütülen çalışma tamamlandı. Hazırlanan kanun taslağındaki en önemli yenilik, koruma teşkilatının başına 'Harp Okulu mezunlarının' da atanabilcek olması. Seçmeler, Genelkurmay temsilcilerinin de bulunduğu bir heyet tarafından yapılacak. Yani, Başbakanlık güvenlik birimi, asker ağırlıklı bir yapıya kavuşuyor...
FATMA SİBEL YÜKSEK
İnternethaber-ANKARA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'balyozla kurtarılması' ile bir kez daha gündeme gelen Başbakanlık Korumu Müdürlüğü lağvediliyor... Başbakanık tarafından hazırlanan kanun taslağı, aylar süren bir çalışma sonucunda tamamlandı. Koruma Müdürlüğü'nün "Başbakanlık Koruma ve Güvenlik Teşkilatı"na dönüştüştürülmesini öngören taslak, personelin niteliğinden teşkilatın çalışma esaslarına kadar pek çok önemli yenilik getiriyor. İnternethaber tarafından ortaya çıkarılan kanun taslağının en önemli unsurlarından birisi, Başbakanlık Koruma Teşkilatı'nın başına 'Harp Okulu mezunlarınının' da atanabilecek olması...
73 YIL BOYUNCA 'POLİS' KORUDU
1933 yılında çıkarılan kanunla kurulan Başbakanlık, 73 yıllık tarihi boyunca, İçişleri Bakanlığı personelinden oluşan 'Koruma Müdürlüğü birimi tarafından korundu. Koruma Müdürlüğü'nün yapısı, personel niteliği, İçişleri Bakanlığı ile yaşanan yetki sorunları, hemen hemen bütün hükümetler döneminde gündeme geldi. Koruma Müdürlüğü'nün 'profesyonel' niteliği, en fazla DSP azınlık hükümeti döneminde tartışma konusu oldu. Hatıranacağı gibi, 'Yazar kasa fırlatma' olayında büyük krizler yaşayan Müdürlük, en son Erdoğan'ın makam aracından balyozla çıkarılmasında da eleştirilerin odağında yer aldı..
İÇİŞLERİ DEVRE DIŞI...
Koruma Müdürlüğü'nün tamamen kaldırılarak yerine "Başbakanlık Koruma ve Güvenlik Teşkilatı"nın kurulmasını öngören kanun taslağı, Başbakanlık'taki tüm İçişleri Bakanlığı personelinin kanunun yürürlüğe girmesinden 1 yıl sonra kurumlarına geri gönderilmesini hedefliyor.
KORUMADA ASKER AĞIRLIĞI..
Teşkilatın üst düzeyi, 1 Başkan ve 2 yardımcıdan oluşacak. Başkan ve yardımcılarının , 4 yıllık eğitim veren Polis Akademisi veya Harp Okulu mezunu olmaları zorunlu.. Ayrıca, meslekle ilgili olarak kamuda en az on yıl çalışmış olma zorunluluğu var. Teşkilat personeli, 4 aşamalı bir sınavdan geçirilerek seçilecek.Yetenek sınavında, Genelkurmay Başkanlığı'ndan 5 kişilik heyet, mülakat sınavında ise Genelkurmay Özel Harp Daire'sinden 2 uzman görev yapacak.
YAKIN KORUMAYA İNGİLİZCE ŞARTI..
Teşkilatta şube müdürü ve yakın koruma olabilmek için, 4 yıllık üniversite mezunu olma ve çok iyi derecede İngilizce bilme şartı aranacak. Adayların, KPDS sınavında yabancı dilden (A) almış olmaları gerekiyor.. Erkek adaylar 1.85, kadın adaylar 1.70 cm'den daha kısa olamayacaklar.. Sözleşmeli olarak işe başlatılacak olan personel, başka bir kamu kuruluşuna da 'yatay geçiş' yapamayacak.
ÇALIŞMA HANGİ AŞAMADA?
Başbakanlık Müsteşarı'na bağlı olarak çalışacak olan teşkilata 550 kişilik kadro tahsisi yapıyacak ve kurum için Başbakanlık bütçesine ek ödenek konulacak. Taslağın geçici maddesinde, teşkilat için eğitim tesisleri ve atış poligonlarının da bulunduğu bir bina yaptırılması öngörülüyor...
Özellikle, Müsteşar Ömer Dinçer tarafından Başbakanlığın teşkilat yapısında köklü değişiklikler öngören pek çok kanun çalışması yapıldı.
Bunlardan bir kısmı, reform yasaları içine yedirildi, bir kısım Cumhurbaşkanı Sezer'den geri döndü, bir kısmı 'ihtiyaçlar ve koşullar ile örtüşmediği için' geri çekildi; ancak önemli bir kısmı da kanunlaştı..Yeni bir koruma teşkilatı öngören bu taslak, henüz Bakanlar Kurulu'na sunulmuş değil. Ancak, konu artık kamuoyunun ilgi alanına da girdiği için, bu yasama döneminde TBMM'ye sunulması amaçlanıyor.