Irak'ta IŞİD'e karşı geniş çaplı operasyon hazırlıkları sürerken, Ankara Şii güçlerle Sünni aşiretler arasında çıkabilecek bir iç savaş uyarısında bulundu.
Abone olIrak'ta Musul kentini elinde tutan IŞİD'e karşı geniş çaplı bir operasyon yapmayı düşünen Irak Ordusu ve Peşmerge güçlerine Türkiye lojistik destek verecek. Ancak Ankara şii ve sünni aşiretler arasındaki çelişkiye dikkati çekerek iç savaş uyarısında bulundu.
Irak Ulusal Ordusu ve Peşmerge'nin nisan ayında yapmayı planladığı Ninova Operasyonu için geri sayıma başladı. Koalisyon birliklerinin 70’in üzerinde savaş uçağı ile havadan destek vereceği operasyona Türkiye, istihbarat ve lojistik desteği sağlayacak. Koalisyon güçleri ve Bağdat, Türkiye’den IŞİD için stratejik önem taşıyan Telabyad, Cerablus, Rakka, Telafer gibi sınırdaki kentlere ilişkin sıcak istihbarat talep etti.
Ankara, talepleri harekat süresi boyunca karşılayacak. Irak’ın en büyük ikinci kentini yalnızca 4 saatte IŞİD terör örgütüne kaptıran Irak ordusu, 14 günlük operasyonla kenti geri almayı amaçlıyor. Koalisyon güçlerinin operasyon için Batman’daki askerî üssü de kullanmak istediği, ancak Türkiye’nin sıcak bakmadığı öğrenildi.
NİSAN SICAK GEÇECEK
Nisan ayının ikinci haftasında başlaması planlanan operasyon, Kuzeydoğu ve Güney eksenli olarak icra edilecek. Irak ordusu ile peşmerge güçleri bugüne dek IŞİD’in elindeki stratejik 11 farklı bölgeyi örgütten geri almayı başardı. Musul’u üç taraftan kara operasyonuyla kuşatacak Iraklılar ile peşmerge güçlerine, ABD ve koalisyon ülkeleri ise hava bombardımanı ile destek verecek. Ancak bu plan birçok riski de içinde barındırıyor. Bölgedeki güvenlik kaynakları, Musul’daki sivil halkın kenti terk etmesinin IŞİD tarafından engellenmesi halinde hava operasyonunun kent merkezi dışına kaymak zorunda kalacağına işaret ediyor.
33 KARARGAH HEDEFTE
4,5 milyon insanın yaşadığı Musul’da sivil kayıpları önlemek adına öncelikle örgütün kent çevresindeki stratejik noktaları tahrip edilecek. IŞİD’in Musul’dan temizlenmesinin çok da kolay olmadığı vurgulanırken, harekatın ilk günlerinde ordu ve peşmerge, IŞİD militanlarını kentin batısına çekmeye çalışacak. Güvenlik uzmanları böylece batı bölgelere çekilen örgütün, Suriye’deki merkez üssü olarak bilinen Rakka’ya yöneleceğini hesap ediyor. Hava operasyonları ise daha sonra Rakka’da yoğunlaşacak. Iraklı yetkililer, IŞİD’in karargah olarak kullandığı 33 ayrı noktanın operasyonun ilk anlarında vurulacağını kaydediyor. Bu hedeflerin arasında geçtiğimiz haziran ayında IŞİD’in ele geçirdiği Musul’daki Türk Başkonsolosluk yerleşkesi de yeralıyor.
DİYARBAKIR'A 25 UÇAK DAHA
Öte yandan TSK, operasyon sırasında IŞİD'den gelebilecek tehditlere karşı Diyarbakır’daki 8. Ana Jet Üssü’ne 25 adet takviye uçak gönderdi. Uçakların sınırda ‘Vur’ emri ile havalanarak keşif yaptıkları bildirildi.
İÇ SAVAŞ UYARISI
IŞİD’in Irak ve Suriye topraklarında hızla yayılmasına seyirci kalan ABD, harekat hazırlıklarını yürütmesi ve ülkedeki Şii, Sünni ve Kürtlerden oluşan güçleri sürece dahil etmesi için Özel Operasyonlar Komutanı Joseph Votel’i Irak’a gönderdi.
Bağdat yönetimi Türkiye dışında Ürdün’den de destek istemeye hazırlanırken, bölgede en büyük soru işaretini ise IŞİD’den kurtulmak isteyen Sünni aşiretlerin Irak ordusundaki Şii milisleri nasıl karşılayacağı konusu oluşturuyor. Iraklı Sünnilerin önemli merkezlerinden ve idam edilen Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in memleketi Tikrit kenti, operasyona destek konusunda çekimser kalıyor.
İki gün önce Irak ordusu tarafından 30 bin silahlı güçle kuşatılan kentteki aşiretler IŞİD’ten artık kurtulmak istiyor, ancak Irak ordusundaki Şii tugaylar olan ‘Ashabul Hak’, ‘Ceyşil Mehdi’ ve ‘Bedir Tugayları’ Sünniler nezdinde tepkiyle karşılanıyor. Tikrit’in en önemli 9 aşiretinden 2’si şu anda Irak ordusunun operasyonuna aktif destek verirken, 7’si ise sözkonusu nedenlerle çekimser kalıyor. Ankara’nın, Bağdat’a ‘mücadelenin ulusal ordu konsepti çerçevesinde yürütülmesi’ gerektiği, aksi halde bir Şii-Sünni çatışması ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulunduğu öğrenildi.
Irak'ta mezhep kaynaklı iç savaş tehlikesi, olabilecek en kötü senaryo olarak gösteriliyor. Tikrit halkı, Maliki yönetiminin mezhepçi anlayışından bunaldığı için IŞİD güçlerine adeta 'teslim' olmuştu.
ANKARA UYARDI
Bağdat yönetiminin Şii askerleri kullanarak başlattığı Tikrit operasyonunun perde arkasında İran’ın paramiliter güçlerinin başı olarak bilinen Kasım Süleymani’nin olduğu ifade ediliyor. İran’ın Musul kuzeyindeki Şii Türkmenleri, Bağdat ve Samava’da ise Şii Arapları silahlandırmasının bir iç savaşı tetikleyebileceği konuşuluyor. Ninova Operasyonu’nun başarısını riske atan Şii merkezli bu tutuma dikkat çeken bölgedeki kaynaklar, “Irak artık gerçek bir iç savaş alarmı veriyor. Geri dönülmesi imkânsız bir noktadayız” yorumunu yapıyor. Şii milis güçlerinin operasyonlar sırasında Sünni ailelere çok sert davrandığını söyleyen Arap aşiretler de Ankara’nın endişelerini doğrulayarak, “Bağdat, operasyonu bir an önce ‘Irak Ulusal Ordusu’ eksenine çekmelidir” uyarısında bulunuyor.
KAYNAK: Yenişafak