BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,27
ALTIN 3.015,68
HABER /  GÜNCEL

Ankara Peşmerge'yi neden bekletiyor? Koridor askıda mı?

Ankara kulislerine göre, Peşmerge'nin geçişinin hala başlamamış olmasının iki nedeni var. İşte Kobani ve Peşmerge muamması...

Abone ol

Peşmerge'nin Kobani'de IŞİD'le mücadele için Türkiye üzerinden bölgeye gitmesi için karar alındı. Ancak alınan kararın, uygulamaya konulmaması, tartışma konusu oldu. PYD Lideri Salih Müslim de, Kobani'ye gelecek olan Peşmergenin birkaç gündür hazır olduğunu vurguladı, neden hala geçişin gerçekleşmediğini ise bilmediğini söyledi.

İKİ NEDEN: GÜVENLİK VE İMAJ

Ankara kulislerine göre, Peşmerge'nin geçişinin hala başlamamış olmasının iki nedeni var; güvenlik ve imaj.

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre üvenlik açısından iki teknik konu üzerinde duruluyor. Bunların ilki, geçecek olan peşmergelerin arasında Türkiye açısından güvenlik sorunu yaratacakların yer almaması. Bir başka deyişle, terör örgütü sızıntısı olmaması. Buna önlem olarak, Irak Kürdistan Yönetimi Ankara'ya Peşmergelerin isimlerini bildirdi. Türk güvenlik güçleri de halen geçiş yapacak olan Peşmergeler hakkındaki tahkikatı sürdürüyorlar.

Güvenlik konusundaki ikinci soru işareti ise geçiş sırasındaki güvenliğin nasıl sağlanacağı üzerinde düğümleniyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin buna çözüm önerisi ise, sınır boyunca yer alan askeri yasak bölgenin genişletilmesi.   

ASKERİN ÇÖZÜMÜ: ASKERİ YASAK BÖLGE GENİŞLETİLSİN

Askeri kaynaklara göre, hükümete asker tarafından sınır güvenliği konusunda yeni bir öneri götürüldü. Öneri, sınırdaki birinci derece askeri bölgenin genişletilmesini içeriyor. Sınırda halen birinci ve ikinci derecede güvenlik bölgeleri bulunuyor. Birinci derece güvenlik bölgesinin kontrolü Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülüyor. Bu bölgenin bittiği yerde başlayan ikinci derece güvenlik bölgesinin kontrolünü ise polis ve jandarma sağlıyor. Askerler, ikinci derece güvenlik bölgesinin de "birinci dereceye" dahil edilmesini istiyorlar. Böylece, sınırda genişliği yaklaşık 10 kilometreye varan bölgenin kontrolü askerlere geçmiş olacak. Peşmergelerin geçişi de bu bölge üzerinden sağlanacak. Bölgenin tümü birinci derece askeri yasak bölge olacağından da, peşmerge geçişi sırasında ne görüntü alınabilecek, ne de güvenlik konusunda bir zafiyet yaşanacak.

Askerin "güvenlik bölgesi genişletilsin" talebi ise sadece Bakanlar Kurulu kararıyla gerçekleştirilebiliyor. Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında bu talebin ele alınması bekleniyor. Ancak Bakanlar Kurulu dışında, aynı konunun 30 Ekim'de yapılacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'in ilk kez başkanlık edeceği Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da görüşülüleceği ve MGK sonrasında karara bağlanabileceği de ifade ediliyor.

untitled-1.20141027183659.jpg