BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,35
ALTIN 3.063,25
HABER /  GÜNCEL

Ankara - İstanbul arası 10 TL olacak

Ankara - İstanbul arası yolculuk maliyeti 10 liraya düşüyor. Nasıl mı? İşte cevabı...

Abone ol

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, "İstanbul ya da Kocaeli'den Ankara'ya giderken mola verilerek 30 dakika içinde hızlı şarj edilen otomobil 10 TL'nin daha altında bir maliyetle bu mesafeyi gidecek" dedi.

Renault Mais Genel Müdürü Aybar, elektrikli otomobil ile fosil yakıt kullanan otomobiller arasında çok ciddi bir teknoloji farkı bulunduğunu söyledi.

Elektrik motorlu otomobillerin, yalnızca elektrik enerjisi kullanan yepyeni bir teknoloji olduğunu ifade eden Aybar, elektrik motorlu, karbondioksit salınımı bulunmayan, çevreci otomobillerden birinin Türkiye'de üretilmesinin gurur verici olduğunu dile getirdi.

Mevcut teknolojiye sahip mazotlu, benzinli, doğalgazlı ya da LPG'li otomobillerde karbondioksit salınımı olduğunu anlatan Aybar, şöyle konuştu:

"Bu salınımı indirmek mümkün ama sıfıra indirmek mümkün değil. Sıfıra indirmenin tek yolu elektrik motorlu araçlardır. Fabrikamızın ürettiği Fluence Z.E, dünyaya Türkiye'den yola çıkmaya başlamak üzere. Elektrik motorlu araçların yaygınlaştırılması önemli olduğu için, satın alınabilir fiyatta olması gerekirdi. Bu nedenle 'dizel motorlu aynı aracın fiyatına eşdeğer fiyata satacağız' dedik. İddiamız bu. Çok şükür bu iddiayı yakalayacak seviyeye geldik. Başka bir iddiamız da bu aracın bakım giderinin mevcut konvansiyonel motorlu araçların yıllık bakım giderinden daha aşağıda olmasıydı. Her iki konuyu da hallettiğimizi gördüğümüz için seri üretim başlamış oldu. Önümüzdeki aylarda satışları başlatacağız."

Pil teknolojisi

Elektrikli modellerde lityum-iyon pil kullanıldığını, bu pilin en önemli avantajının kilogram başına daha fazla enerji tutabilmesi olduğunu belirten Aybar, "Lityum madeni ise Çin, Afganistan ve Güney Amerika'da mevcut. Toplam rezerv 14-17 milyon ton civarında hesaplanıyor. Şu anda bu rezervlerin yetmeyeceği konusunda endişe edecek bir durum yok" diye konuştu.

Elektrik motorlu Fluence'in tek şarjla 182-185 kilometre gidebildiğini ancak her 160 kilometrede şarj edilmesinde fayda olduğunu vurgulayan Aybar, şunları kaydetti:

"Kullanım maliyeti yakıtlı otomobile göre oldukça ekonomik. Satın almada ise teşvik var. Avrupa'da 5 bin Avro ile 6 bin Avro arasında değişen katkılar var. Ülkemizde ise bu otomobiller için elektrik motoru 85 kilowat güce kadar olanlara ÖTV indirimi yapılıyor. Yalnızca yüzde 3 ÖTV uygulanıyor. ÖTV'nin yüzde 37 olduğunu düşünürsek, önemli bir avantaj sağlamaktadır. Yılda yaklaşık 10 bin kilometrenin üzerinde mesafe yaptığınızda araçta ciddi bir ekonomi sağlıyorsunuz. Çünkü elektriğin bedeli ucuz. Bir şarj, pilin kapasitesi 22 kilowat saat civarında olduğu için o kadar elektrik tutuyor. Bunun bugünkü bedeli, gündüz tarifesiyle en fazla 5 TL, gece tarifesiyle 2,5 TL. Bu kadar önemli bir tasarruf sağlıyor. Ayrıca dışarıya bağımlı olduğumuz bir petrol yok. Ülkemizde üretilen elektriği kullanabiliyoruz."

10 TL'ye Ankara'ya gidecek

İbrahim Aybar, elektrikli otomobilin her yerde şarj edilebileceğine, tek ihtiyacın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve ütü gibi ev aletlerinin çalıştırılabildiği 16 amperlik topraklı bir priz olduğuna dikkati çekti.

Caddelere, park yerlerine konulacak küçük parkomat türü ünitelerle de elektrik temininin söz konusu olacağını ifade eden Aybar, "Sanayi cereyanı varsa 30 dakika içinde hızlı şarj mümkün. İstanbul ya da Kocaeli'den Ankara'ya giderken mola verilerek 30 dakika içinde hızlı şarj edilen otomobil 10 TL'nin daha altında bir maliyetle bu mesafeyi gidecek" diye konuştu.

Elektrikli otomobillerin pazar payının konuşulmasının ise henüz erken olduğunu dile getiren Aybar, ancak 10 yıl sonra toplam satılan araçların yüzde 10'unun elektrik motorlu olacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Aybar, bu işin teknolojisinin yaygınlaştırılması amacıyla da Ankara, İstanbul, Gaziantep ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleriyle işbirliği anlaşması imzaladıklarını, dünyada ise 112'nin üzerinde anlaşma imzalandığını sözlerine ekledi.