BIST 9.420
DOLAR 34,35
EURO 36,38
ALTIN 2.839,60
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Ankara CHP'li vekili isyan ettirdi!

CHP'nin engelli milletvekili Şafak Pavey'in 4 ay boyunca ev bulamaması aslında bir Türkiye ayıbını ortaya çıkardı.

Abone ol

CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, engellilerin asansöre ulaşımının güç olduğunu belirterek, milletvekili seçildikten sonra Ankara'da 4 ay durumuna uygun ev aradığını, sonunda giriş katında bir eve yerleştiğini söyledi.

Asansör Sektörel Gelişim Platformu'nun düzenlendiği Ulusal Asansör Konferansı, Antalya'nın Kemer ilçesindeki Limak Limra Otel'de başladı. 29 Ekim'e kadar devam edecek konferansa, 14 asansör firmasının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

ÇAREYİ GİRİŞ KATTTA OTURMAKTA BULDU

Konferansa konuşmacı olarak katılan CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, engellilerin asansörlere erişimde zorlandığını söyledi. Pavey, milletvekili seçildikten sonra Ankara'da 4 ay durumuna uygun ev aradığını belirterek, şunları söyledi:

''Milletvekili seçildikten sonra Ankara'da 4 ay durumuma uygun ev aradım. Birçok binada asansör olmadığını, olsa bile asansöre erişimin oldukça zor olduğunu gördüm. Ben 4 aylık ev arayışımdan sonra giriş katında bulunan bir ev bulabildim. Bu durum beni acaba milletvekili olmasaydım da asansörcü mü olsaydım diye düşündürdü. Bu nedenle bütün önemli programım içerisinde bu toplantıya yer verdim. Engellilerin yanında hasta, yaşlı ve hamilelerin de asansöre ihtiyacı olduğunu ve hayatlarının kolaylaştırılması gerektiğini görüyoruz. 7-8 katlı yapılan binaların, oldukça lüks yapılan binaların içinde asansör yok. Asansörü olan yerlerde asansörlere ulaşabilmek için zaten merdiven çıkmak zorundasınız.''

Kaldırımların da engelliler için sıkıntı olduğunu belirten Pavey, ''Baktığımızda bu iş asansörcülerimizin tek başına yapacağı bir iş değil. Erişebilirlik üzerine çalışılması diğer bütün sektörleri de harekete geçirmeli'' dedi.

ÖZEL SEKTÖRE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Pavey, asansörlerin neden işlevsiz hale getirildiğini, engellilerin asansöre ulaşmada neden sıkıntı yaşandığının şehir plancılarıyla görüşülmesi gerektiğini kaydederken, ''Özel sektöre insani değerlerle birlikte büyük bir iş düşüyor'' dedi.

Asansör Sektörel Gelişim Platformu Başkanı Abdurrahman Aksöz, 1 Ocak 2012'de yürürlüğe girecek olan ve asansörlerin periyodik kontrollerinin Türk Akreditasyon Kurumu onaylı A tipi muayene kuruluşlarının yapmasını öngören yönetmelikle engellilerin bir çok sıkıntısının aşılacağını kaydetti.

Eski asansörlerin emniyet gereklerinin günümüz şartlarına uyarlanmasını öngören modernizasyon süreci ile birlikte asansör sektörüne 1 milyar dolarlık ekonomik bir katkı sağlanacağını bildiren Aksöz, ''Bu alanda 3 bin yeni istihdam yaratılması bekleniyor'' diye konuştu.

Yapılan düzenlemelerle, 2012 yılında Türkiye genelinde bulunan 250 bin asansörün engellilerin kullanımına uygun hale getirileceğini kaydeden Aksöz, çıkarılan yönetmelikle Türkiye genelindeki asansörlerin ciddi bir tarama ve muayeneden geçirileceğini söyledi.