Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Ankara Barosu'na soruşturma açtı.
Abone olAB'ye uyum çalışmaları çerçevesinde, avukat tutacak durumda olmayan şüpheli, sanık, mağdur ve müştekiler için zorunlu avukat görevlendirme uygulaması, ödenek sıkıntısı nedeniyle sosyal bir sorun haline gelmeye başladı.
Ankara Barosu, ödenek yokluğu nedeniyle avukat görevlendirmelerini bugünden itibaren durdururken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Baro Yönetim Kurulu hakkında ''görevi kötüye kullanma'' suçundan soruşturma başlattı. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre Ankara Barosu, Türkiye Barolar Birliği Başkanlar Kurulunun 22 Temmuz tarihinde aldığı karar doğrultusunda, talep edilen avukat görevlendirmelerini ödenek sağlanmadığı için bugün durdurdu.
Baro, emniyetten ya da mahkemelerden avukat görevlendirilmesi için gelen yazılı talepleri, Barolar Birliği Başkanlar Kurulu kararına atıf yaparak, geri çevirdi. Adli tatilin başlaması nedeniyle tutuklu sanık bulunan davalarda ya da emniyet ve savcılık aşamasında bulunan soruşturmalarda, avukat tutacak durumda olmayanlar için herhangi bir görevlendirme yapılmadı. Bu arada, avukat görevlendirilmemesi üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Baro Yönetim Kurulu hakkında ''görevi kötüye kullanma'' suçundan soruşturma başlatıldı.
Başsavcılık, Avukatlık Kanunu uyarınca avukatların görevlerinden kaynaklanan suçun söz konusu olması halinde Adalet Bakanlığının izin şartı bulunduğundan bakanlıktan izin istedi. Adalet Bakanlığının izin vermesi halinde, baro yönetim kurulu hakkındaki soruşturma devam edecek ve eylemin suç olarak değerlendirilmesi halinde dava açılabilecek.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 150. maddesine göre, şüpheli ya da sanığın avukat seçebilecek durumda olmaması halinde avukat görevlendirilmesi gerekiyor. Avukat, Türkiye Barolar Birliğinin belirlediği ücret tarifesine göre hizmetinin karşılığını Adalet Bakanlığının ayırdığı ödenekten alıyor. Ancak, uygulamanın başladığı 1 Haziran 2005 tarihinden itibaren zorunlu avukat görevlendirmelerindeki artış nedeniyle ödenek sıkıntısı yaşanıyor. Türkiye Barolar Birliği ve barolar ise avukatların cezai yaptırımla karşı karşıya olmalarının yanında, ücret alınmadan yapılan zorunlu avukatlık hizmetini ''angarya'' olarak niteliyor ve bunun Anayasa'ya aykırı olduğu görüşünü ileri sürüyor.