BIST 9.390
DOLAR 34,48
EURO 36,37
ALTIN 2.874,14

Anıtkabir'in şifreleri

Anıtkabir'in şifreleri

“nasıl hatırlıyoruz?” adlı kitaba bir makalesiyle katılan doç. dr. christopher wilson’un tezi anıtkabir’in şifrelerini çözüyor. kabul edilmeyen diğer anıtkabir projeleri de gün ışığına çıkıyor. (aktüel)

Anıtkabir'in şifreleri

“Nasıl Hatırlıyoruz?” adlı kitaba bir makalesiyle katılan Doç. Dr. Christopher Wilson’un tezi Anıtkabir’in şifrelerini çözüyor. Kabul edilmeyen diğer Anıtkabir projeleri de gün ışığına çıkıyor. (Aktüel)

Anıtkabir'in şifreleri

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr. Christopher Wilson’ın, Timaş Yayınevi tarafından 10 Kasım’a yönelik olarak çıkarılan “Nasıl Hatırlıyoruz” adlı kitapta yer alan “Anıtkabir’de Ulusal Kimlik ve Belleğin Temsili” konulu makalesi Anıtkabir ve Atatürk kültünün şifrelerini mimari ve sembolizm açısından çözüyor.

Anıtkabir'in şifreleri

Wilson, makalesinde Mustafa Kemal’in ölümünden sonra başlayan süreçte cenaze merasimi için seçilen mekânların ve şekillerinin neye tekabül ettiğini, Anıtkabir’deki simgelerin ne manaya geldiğini araştırıyor.

Anıtkabir'in şifreleri

Anıtkabir’in salt resmi bir anıt mezar olmanın çok ötesinde şeyler ifade ettiği görüşündeki Christopher Wilson’a göre “Anıtkabir sadece bir kişiyi değil bütün Türkiye’yi temsil eden müşterek bir abide”. Ve yine onun ifadeleriyle eserde “Kurgulanan Türk tarihini, bağımsızlık mücadelesini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu betimleyen, açıklayan ve vurgulayan, anlatı tarzında bir mekânsal deneyim yaratmak için heykeller, rölyefler, yer döşemeleri ve hatta tavan motifleri kullanılmış”. Dilerseniz, Wilson’un makalesinden yola çıkarak Anıtkabir’in simgeler ve kavramlar dünyasında nasıl bir yeri olduğuna ve şifrelerine göz atalım.