Uzmanlar, yaz mevsiminin sıcak günlerinin ardından sonbaharın etkisiyle hava sıcaklıklarında meydana gelen düşüşün hastalıklara davetiye çık...
Abone olUzmanlar, yaz mevsiminin sıcak günlerinin ardından sonbaharın etkisiyle hava sıcaklıklarında meydana gelen düşüşün hastalıklara davetiye çıkarabileceği uyarısında bulundu.
Havaların soğumaya başlaması ile birlikte sonbahara hazırlanılması gerektiğini ifade eden iç hastalıkları uzmanı Uz. Dr. Işıl Turan, sonbahardaki hava değişimlerinin oluşturduğu olumsuz etkilere karşı tavsiyelerde bulundu. Kaliteli uykunun vücut direnci üzerinde olumlu etki sağladığına dikkat çeken Turan, "Düzensiz ya da yetersiz uyku, ertesi gün kişinin kendini yorgun hissetmesine ve konsantrasyon eksikliğine yol açacaktır. Bu durum iş ve özel yaşama da yansıyarak verim almayı engelleyecektir. Uykusuzluk, kişinin anlama kapasitesini düşürerek fiziksel aktivitelerinin de kısıtlanmasına neden olduğundan, ruh ve beden sağlığı için uyku düzenine önem verilmesi gerekir" dedi.
"SPORU HAYAT TARZINA DÖNÜŞTÜRÜN"
Sonbahar ve kış aylarında yaza göre dışarıda geçirilen sürenin daha az olduğuna dikkat çeken Turan, şöyle devam etti:
"Bu dönemde fiziksel aktivite ve hareketlilik azalacaktır. Bu da tüketilen besinlerin hazmını zorlaştıracaktır. Şişkinlik, kabızlık gibi şikayetler de bu nedenle özellikle kış aylarında artmaktadır. Bunu engelleyebilmek içinde her zaman önerilen bol sıvı ve sebze tüketimi çok önemlidir. Ayrıca spor hayat tarzı haline getirilmelidir. Haftanın 3 günü egzersiz ve spor yapmaya özel zaman ayırmak çok yararlı olacaktır. Kişi spor yaparak hem sağlığını koruyacak hem de enerjisini daima yüksek tutarak kendini zinde hissedecektir."
SONBAHAR HASTALIKLARINA DİKKAT
Sonbaharda havanın soğuması ve hava kirliliğinin giderek artmasının birçok hastalığı da beraberinde getireceğine dikkat çeken Turan, "Okulların açılması, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalanmasına yol açmakta. Isı dengesinin tam olarak bulunmadığı sonbahar dönemi hava şartlarında nezle, grip, soğuk algınlığı hatta zatürre gibi hastalıklardan korunmak için özellikle beslenme ve giyime dikkat edilmesi önemlidir. Grip, influenza virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle özellikle sonbahar sonu ve kış başında salgınlara neden olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Korunmak için ekim ve kasım aylarında uygun kişilere aşı önerilebilir. Bunun yanında bol C vitamini alınması ve insanlarla yakın temastan olabildiğince kaçınılması riskleri en aza indirecektir. Hasta olmadan alınacak önlemler, hastalığın tedavisinden çok daha önemlidir" açıklamalarında bulundu.
(İHA)